Με βάση τις καταστατικές διατάξεις του ΚΙΠΑ και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης από την άνοιξη του 2008 αναλήφθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες για την προσέγγιση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Νησιού ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε επιμέρους επίπεδα:

Α) Παρουσίαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων του Νησιού θεμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου στην Αθήνα.

Β) Δραστηριοποίηση όλων των μαθητών με την επίβλεψη ορισμένων εκπαιδευτικών τους μήνες Μάιο – Ιούνιο για την προετοιμασία υλικού ευαισθητοποίησης του κοινού (ζωγραφική και καταγραφή συνθημάτων – μηνυμάτων) για το περιβάλλον και ειδικότερα για τις ακτές και τις θάλασσες.

Γ) Διοργάνωση από το ΚΙΠΑ από 18 εώς 20 Ιουλίου 2008 συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πολίτης». Την τελευταία ημέρα έγιναν δύο οργανωμένες ομάδες μαθητών, οι οποίες με την υποστήριξη υπεύθυνων εκπαιδευτικών και γονέων, εξόρμησαν στις πολυσύχναστες παραλίες του Νησιού: Καψάλι – Διακόφτι.

Τα έργα των μαθητών μετετράπησαν σε καλαίσθητα πανό και πλακάτ και με το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης μοιράζονται στους περαστικούς. Ένα ηχητικό σύνθημα μήνυμα των παιδιών «Εμείς οι πολίτες του Αύριο ζητούμε από Εσάς τους μεγάλους» μαζί με τα προηγούμενα ευαισθητοποιούσαν το κοινό του Νησιού. Η Επιστημονική Παιδαγωγική Επιτροπή του Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου αξιολόγησε αυτές τις δράσεις πολύ θετικά και έδωσε το διαβατήριο συμμετοχής των εκπροσώπων από όλα τα Δημοτικά Σχολεία των Κυθήρων στο Συνέδριο στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2008. Ο Δήμος Κυθήρων και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κάλυψαν τα έξοδα συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών και το ΚΙΠΑ τους ευχαριστεί.

Δ) Τον Οκτώβριο του 2010 στο πλαίσιο της ημερίδας του ΚΙΠΑ «Ξεχασμένα μονοπάτια Αναπτυξιακή πρόκληση για έναν Ποιοτικό Τουρισμό» έγινε έκθεση φωτογραφίας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, την οποία επισκέφθηκαν μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του Νησιού μας, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογα με την βαθμίδα τους.

Ε) Τον Οκτώβριο του 2011 οργανώθηκε σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (συνεργασία του ΚΙΠΑ και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης) με θέμα «Περιβαλλοντικό μονοπάτι» που εντάσσοταν στο Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα δάση» που διαχειρίζεται στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Οι εκπαιδευτές οδήγησαν 12 δασκάλες μέσα από βιωματικά εργαστήρια (περπάτημα, παρουσίαση, παιχνίδι κ.α.) ώστε να προβληματιστούν θετικά ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος ανάδειξης των μονοπατιών.

Το Πρόγραμμα αυτό, την επιστημονική ευθύνη και οργάνωση του οποίου έχει η κυρία Αλεξία Νικηφοράκη, θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμο μιας και απευθύνεται στους «Πολίτες του Αύριο» σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς όπως αυτούς που βιώνουμε σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση