Το ΚΙΠΑ συμμετείχε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στην ημερίδα «Λίθινοι αναβαθµοί σε εφήµερα νησιωτικά ρέµατα: Από την παράδοση στη θεσμική ενίσχυση για την κλιματική ανθεκτικότητα», που συνδιοργάνωσαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το MedINA και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τα Κύθηρα πρωταγωνίστησαν θεματικά στην ημερίδα, τόσο αναφορικά με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μικροφραγμάτων του Καραβά, δράση που εκπόνησε το ΚΙΠΑ σε συνεργασία με το MedINA το 2020, όσο με την ολοκλήρωση του προγράμματος μικροφραγμάτων ως αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά μέτρα στο νησί μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, με βάση την μελέτη της Δασικής Υπηρεσίας, και με υλοποίηση από την εταιρία ΖΙΤΑΚΑΤ .
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελο Γκουντούφα, υλοποιήθηκαν στο νησί 291 λίθινα φράγματα σε μήκος 8.730 μέτρων ρεμάτων (ανά 30 μέτρα) και αποκαταστάθηκε η ξερολιθιά κατά μήκος ενός χιλιομέτρου σε επιλεγμένα σημεία . Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις έγιναν στις περιοχές Πιτσινάδες – Περλεγκιάνικα, Μυλοπόταμος, Ρίζες-Κάτω Χώρα, στο ρέμα προς Λιμνάρια και στο ρέμα προς Ιερά Μονή Μυρτιδιώτισσας, όπου συνολικά υλοποιήθηκαν
331 λίθινα φράγματα, 30 κορμοφράγματα , και 105τμ ξύλινων κατασκευών.
«Το έργο προσφέρει άμεση διαβρωτική θωράκιση…με αναμενόμενα οφέλη τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την ενίσχυση τοπικών οικοσυστημάτων και επιτάχυνση φυσικής αναγέννησης και τη συγκράτηση φερτών υλικών ώστε να προστατευτούν οικισμοί και παράκτιες ζώνες…»
Αναμένεται ότι η ημερίδα αυτή θα οδηγήσει στη θεσμική αναγνώριση της πρακτικής των παραδοσιακών ξερολιθικών μικροφραγμάτων και στη συνέχεια στην ευρεία εφαρμογή της στα νησιά της Ελλάδας.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, είμαστε πολύ περήφανοι για την εποικοδομητική συνεργασία μας με το MedINA και την κοινή δουλειά των φορέων και εθελοντών που συμμετείχαν στα μικροφράγματα του Καραβά – μια συνεργασία που έφερε το νησί μας στο επίκεντρο της καινοτομίας και που οδήγησε στην πρώτη μεγάλη δράση ήπιας παρέμβασης στα Κύθηρα μετά τις πυρκαγιές. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο όραμα και την ίδια συνεργατική δυναμική
και με τις υπόλοιπες δράσεις που σχεδιάζουμε για την ήπια αποκατάσταση και πρόληψη πυρκαγιών στο νησί.
Εδώ ο σύνδεσμος από την εκδήλωση: