logokipa

Αγαπητοί φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, το  Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης συνεχίζει το έργο του με σεβασμό στους Κυθήριους & Αντικυθήριους.

Ελπίζοντας ότι βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας, ανανεώνουμε τις δράσεις μας και φέρνουμε στο προσκήνιο την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης σε σχέση με την πολιτισμική ανάπτυξη.

Με σύνθημα “Όλοι μαζί  μπορούμε να πετύχουμε τους Στόχους μας” σας καλούμε να βοηθήσετε, να συνεργαστείτε, να συμβάλετε και να στηρίξετε τις δράσεις μας.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ

Γιώργος Π. Κασιμάτης

 


 

Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα – Terra Kytheria

Πρωταρχικός σκοπός του νέου κοινωφελούς προγράμματος Terra Kytheria είναι η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και η ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα των Κυθήρων.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού διαμορφώνεται, αυτήν την περίοδο, ένα σύστημα γεωργίας και πιστοποίησης, που θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυθήρων, διατηρώντας τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού και τη βιοποικιλότητα.

H παρουσίαση του προγράμματος έγινε στους ελαιοπαραγωγούς των Κυθήρων στις 22 Απριλίου 2021, ενώ στις 9 Ιουνίου 2021 ακολούθησε το σεμινάριο για τα εργαλεία “ευφυούς γεωργίας”. Επιπλέον, τον Μάϊο ξεκίνησαν οι καταγραφές βιοποικιλότητας σε επιλεγμένα αγροτεμάχια, ενώ επισκέφτηκε το νησί και ομάδα μάρκετινγκ για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Η αρχική ομάδα ελαιοπαραγωγών έχει σχηματιστεί και το πρόγραμμα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχών, επικοινωνήστε μαζί μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και με την ομάδα συμβούλων AK&P, ειδικών σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα

Εντάχθηκε το έργο της ανάπλασης του Παλαιού Σχολείου Αγγλοκρατίας στη θέση Μηλαπιδέα – Λιβαδίου στο πρόγραμμα « ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Το παλαιό Αγγλικό Σχολείο της Μηλαπιδέας, είναι ένα από τα δύο γνωστά και σωζόμενα μέχρι σήμερα κτίρια σχολείων που χτίστηκαν κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1809-1864) στο νησί, με το δεύτερο να βρίσκεται στον Μυλοπόταμο Κυθήρων.

Το κτίριο του παλαιού σχολείου βρίσκεται στη θέση Μηλαπιδέα του Δ.Δ Λειβαδίου του Δήμου Κυθήρων. Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση στην κορυφή του υψώματος λόφου που υπάρχει αναμεσά σε Λειβάδι – Φατσαδικα – Κοντολιάνικα και Κεραμωτό σε υψόμετρο 295μ περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας με ανατολικό προσανατολισμό. Μετά την πρόσφατη διάνοιξη δρόμου η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και άνετη.

Το έργο αφορά στην επισκευή-συντήρηση του κτίσματος του παλαιού σχολείου και στη χρήση του στο μέλλον ως Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το κτίριο αποτελεί ιδιοκτησία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. Το κόστος σύνταξης των σχετικών μελετών έχει αναλάβει το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης με αντάλλαγμα την εκχώρηση του προνομίου της αξιοποίησης της νέας χρήσης του κτιρίου για συμφωνημένο χρονικό διάστημα.

Με ενέργειες του Δήμου Κυθήρων το έργο της ανάπλασης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Δίκτυο Ορεινών Ποδηλατικών Διαδρομών στα Κύθηρα

Εγκρίθηκε, από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, η χρηματοδότηση ύψους 33.243€ του Προγράμματος «Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών στα Κύθηρα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβλήθηκε από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών, διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και, ταυτόχρονα, συμπληρωματικά των παραδοσιακών μονοπατιών των Κυθήρων, των διαδρομών Via Ferrata αλλά και του Canyoning, διαφοροποιώντας και εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των Κυθήρων.

Ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση των μονοπατιών των Κυθήρων

Ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση τριών επιπέδων του δικτύου μονοπατιών. 24 πινακίδες κοσμούν 16 οικισμούς και σημεία έναρξης, παρουσιάζοντας τις 11 διαδρομές των Μονοπατιών Κυθήρων-Kythera Trails.

Οι πινακίδες περιγράφουν την «ταυτότητα» της κάθε διαδρομής, με πλήθος πληροφοριών, λιτό σχεδιασμό και μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να αφομοιώνονται στον χώρο, χωρίς οπτική όχληση.

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στα Μονοπάτια των Κυθήρων από την ΕΡΤ3

“Θέλουμε οι ταξιδιώτες να πάρουν ένα κομμάτι των Κυθήρων στην ψυχή τους”.

Δείτε τη συζήτηση με τον διευθυντή προγραμμάτων του ΚΙΠΑ, Ρήγα Ζαφειρίου, για τα μονοπάτια των Κυθήρων στην ενδιαφέρουσα εκπομπή ‘Ο3 Όμικρον Τρία’ στην ΕΡΤ3.

Περίπτερο πληροφόρησης επισκεπτών για τα Μονοπάτια Κυθήρων στο αεροδρόμιο Κυθήρων

Ένα περίπτερο πληροφόρησης επισκεπτών σχετικά με τα Μονοπάτια Κυθήρων – Kythera Trails κοσμεί τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» από την 21η Μαΐου 2021.

Η ενημερωτική αυτή εγκατάσταση στοχεύει στη σύντομη, αλλά, ολοκληρωμένη παροχή πληροφοριών στους ταξιδιώτες (one stop shop) για το καινοτόμο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων- Kythera Trails, την ώρα που εκείνοι περιμένουν για την παραλαβή των αποσκευών τους.

Η δράση συγχρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER 2014 – 2020 «Πολιτισμός και Περιβάλλον Εν Πλω» και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε αγαστή συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε από την Kappagram με την υποστήριξη όλων των συντελεστών.

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο κινουμένων σχεδίων για την τουριστική προβολή των Μονοπατιών Κυθήρων

Το βίντεο κινουμένων σχεδίων του Kythera Trails, προσκαλεί τον κόσμο να ανακαλύψει τα Κύθηρα, μέσα από τα μονοπάτια του νησιού.

Η περιήγηση στα μονοπάτια μπλέκει με την παραδοσιακή μουσική, τους χορούς στα πανηγύρια και την αυθεντική τσιριγώτικη κουζίνα, μεταξύ άλλων.

Η ιδέα του βίντεο γεννήθηκε κατά το σχεδιασμό του περιπτέρου πληροφόρησης, που είναι ήδη τοποθετημένο στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων. Χρηματοδοτήθηκε από το ΚΙΠΑ, με την υποστήριξη της ‘Paths of Greece – Μονοπάτια της Ελλάδας’, σε συνεργασία με το MedINA. Την ανάπτυξη του βίντεο πραγματοποίησε η δημιουργική ομάδα της Wood Gear Animation.

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε η συντήρηση μονοπατιών για το έτος 2021

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΚΙΠΑ πραγματοποίησε την ολοκληρωμένη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών Kythera Trails.

Στο πλαίσιο αυτό, καθαρίστηκαν δεκάδες τμήματα των μονοπατιών και ολόκληρες διαδρομές, όπως αυτή του Μυλοποτάμου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Paths of Greece, βελτιώθηκε το σύστημα σηματοδότησης με τους πασσάλους κατευθύνσεων, όπου υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και αστοχίες υλικού.

Η διαχείριση των μονοπατιών των Κυθήρων ακολουθεί τα πρότυπα του συστήματος Green Flag Trails, με το οποίο έχουν ήδη πιστοποιηθεί 3 διαδρομές και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Η συντήρηση των μονοπατιών είναι αποτέλεσμα υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ του ΚΙΠΑ, τοπικών συλλόγων, κατοίκων, ιδιωτών και άλλων φορέων. Η δράση αυτή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη συμβολή όλων εκείνων που έχουν υιοθετήσει ολόκληρες διαδρομές ή τμήματα αυτών, εθελοντών και, φυσικά, των Φίλων του ΚΙΠΑ.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμβάλλετε στο έργο αυτό, με γνώμονα την ολοκληρωμένη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου για το έτος 2022, επικοινωνήστε μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα Κύθηρα ένα νησί που φροντίζει και αξιοποιεί την κληρονομιά του.

Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής από τον Δήμο Κυθήρων για το ζήτημα των ανεμογεννητριών

Το ΚΙΠΑ, θεωρώντας πως η διαφύλαξη και προστασία του απειλούμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας, μετέχει ενεργά στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τις ΑΠΕ και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με το μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος κ. Ιωάννη Τραβασάρο. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από το Δήμο Κυθήρων, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της 31ης Μαΐου, σε κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΙΠΑ ήταν αρωγός και φύλακας στον αγώνα εναντίον των ανεξέλεγκτων και παράνομων κινήσεων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Οι Κυθήριοι ενωμένοι, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύουν την αγάπη τους για τον τόπο τους, με τους αγώνες και την υπεύθυνη στάση τους, όπως άλλωστε, πάντα συνέβαινε στις δύσκολες στιγμές της κυθηραϊκής ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Το ΚΙΠΑ συνεργάζεται με την Κίνηση Πολιτών Κυθήρων για το ζήτημα των ανεμογεννητριών στα Κύθηρα

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης και η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ένωσαν τις δυνάμεις τους για την συγκέντρωση χρημάτων προς κάλυψη των νομικών δαπανών που αφορούν στις νομικές αμυντικές κινήσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εκτεταμένες εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλο το νησί των Κυθήρων.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) 4 άδειες παραγωγής, εναντίον των οποίων καταθέσαμε αιτήσεις αναθεώρησης, οι οποίες απορρίφθηκαν. Για τις 4 αυτές άδειες αναμένουμε την εκδίκαση τους στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει δικαίωση θα πρέπει να καταφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκκρεμούν 3 ακόμα αιτήσεις εταιρειών (δύο στον Βορρά των Κυθήρων και μία στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Αβλέμονα) συνολικής ισχύος 103,5 ΜW, οι οποίες δεν έχουν λάβει άδειες παραγωγής. Όταν οι άδειες παραγωγής δοθούν θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες αιτήσεις αναθεώρησης προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αν απορριφθούν ακολουθεί η αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και εν συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως και στις προηγούμενες 4 περιπτώσεις.

Οι άδειες παραγωγής μέχρι στιγμής, αφορούν συνολική ισχύ 150ΜW, τη στιγμή που η ισχύς που χρειάζεται το νησί είναι 3,5MW. Επιπλέον, η χωροθέτηση είναι παράνομη καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τις ζώνες αποκλεισμού που ορίζει το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (δηλαδή αποστάσεις ανεμογεννητριών από οικισμούς, παραδοσιακούς οικισμούς, βυζαντινά μνημεία, ιστορικούς τόπους, μείζονος σημασίας μνημεία, τουριστικά καταλύματα).

Διαβάστε περισσότερα

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος (Εθνική Τράπεζα: 380/002419‐84 ΙΒΑΝ: GR2301103800000038000241984 , αιτιολογία κατάθεσης ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΑΠΕ).

Αξιοποίηση παραμελημένης αγροτικής περιουσίας στα Κύθηρα

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του για την ποιοτική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αποφάσισε την σχεδίαση και εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τη διάσωση και την αξιοποίηση της αγροτικής και της κτηνοτροφικής περιουσίας των Κυθήρων, της οποίας σήμερα, λόγω της μετανάστευσης και της άσκησης αστικών επαγγελμάτων, η αξιοποίηση έχει εγκαταλειφθεί ή φθίνει συνεχώς.

Ο χρόνος για τη διάσωση και την αξιοποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων είναι τώρα κατάλληλος, αλλά και ο τελικός, γιατί άρχισε η διαδικασία κατάρτισης επίσημου κτηματολογίου από το Ελληνικό Κράτος, η οποία επιβάλλει για τη διάσωσή τους τη νομιμοποίηση και τη δήλωσή τους. Αν αυτό δε γίνει, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ή θα καταπατηθούν και θα δηλωθούν από επιτήδειους ξένους καταπατητές ή θα περιέλθουν στο κράτος.

Σκοπός του Προγράμματος είναι το όφελος των ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν έχουν τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν την περιουσία των πατέρων τους, καθώς και το όφελος της ιδιαίτερης πατρίδας μας, για να μη χάσει οριστικά τη βασική αυτή πηγή ποιοτικής και οικονομικής της ανάπτυξης.

Κάθε ιδιοκτήτης ατομικός ή εξ αδιαιρέτου, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα για αξιοποίηση της αγροτικής ιδιοκτησίας του μπορεί να έλθει σε επαφή με το ΚΙΠΑ, στα μέσα επικοινωνίας μας.

Διαβάστε περισσότερα