Με απόλυτη επιτυχία, παρουσιάστηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων  το έργο που έχει γίνει στα Κυθηραϊκά Μονοπάτια. Την παρουσίαση έκαναν οι: κ. Γιώργος Π. Κασιμάτης, Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού  και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), ο κ. Αλέξης Κατσαρός, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και ο κ. Ρήγας Ζαφειρίου, Τεχνικός Σύμβουλος,  Διευθυντής του Προγράμματος μονοπατιών του ΚΙΠΑ και Ερευνητής/Σύμβουλος του MedINA.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, του ΚΙΠΑ και του MedINA  που είναι ορόσημο για την ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του έργου είναι η αποτελεσματική συνεργασία των τεσσάρων φορέων του προγράμματος, όπως και η συνεχής ηθική και οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο Κυθήρων και ιδιαίτερα του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος εξ’ αρχής αγκάλιασε το έργο.

Έγινε λεπτομερής αναφορά στο έργο που έχει εκτελεστεί,  καθώς και στα οφέλη από τον πεζοπορικό τουρισμό. Το δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων έχει να επιδείξει μια σειρά από καινοτομίες. Καταρχήν, είναι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 θεματικών διαδρομών, που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα.

Οι διαδρομές αυτές έχουν αναβαθμισμένη κυκλική σχεδίαση, βασισμένη στη βέλτιστη εμπειρία των επισκεπτών. Είναι πλήρως σηματοδοτημένες και αναδεικνύουν την εναλλαγή των τοπίων και τον πλούτο αξιοθέατων του νησιού. Παράλληλα, το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, απέκτησε τη νέα ταυτότητα ‘Kythera Trails’, υλοποιώντας σταδιακά μια εκτενή δέσμη δράσεων μάρκετινγκ (διαδίκτυο, τύπος, συνέδρια κτλ). Επιπροσθέτως, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων που αποτελείται από 320 σημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος των διαδρομών, αλλά και ένα αρχείο τοπικής γνώσης ως αποτέλεσμα της εθνογραφικής μελέτης που έχει λάβει. Πρόσφατα, δύο κυθηραϊκά μονοπάτια έγιναν τα πρώτα στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με το σήμα ‘Green Flag Trails’(Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα οικονομικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την πεζοπορία. Η πεζοπορία είναι πλέον η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στον κλάδο τουρισμού περιπέτειας, που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παγκοσμίως. Οι πεζοπόροι μένουν περισσότερο σε έναν προορισμό, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από το μέσο επισκέπτη και ταξιδεύουν κυρίως Άνοιξη και Φθινόπωρο, επιμηκύνοντας τη σεζόν. Τα μονοπάτια είναι μια από τις αποδοτικότερες επενδύσεις για τα Κύθηρα, με ταχύτατη απόσβεση Ενισχύεται η τοπική οικονομία και η βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων κυθηραϊκών επιχειρήσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό των κερδών από τον πεζοπορικό τουρισμό (67%) που μένει στην τοπική κοινωνία είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το μαζικό (14%). Στα 10 αυτά χρόνια του προγράμματος, έχουν δαπανηθεί συνολικά γύρω στα 300.000€. Τα χρήματα προήλθαν από τον Δήμο Κυθήρων, από χορηγίες οργανισμών, επιχειρήσεων, ιδιωτών και ένα μεγάλο μέρος από τους απόδημους Κυθήριους της Αυστραλίας.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που συλλέξαμε, κυρίως από τις οργανωμένες περιπατητικές ομάδες που επισκέφτηκαν τα Κύθηρα, έχει δημιουργηθεί σημαντικό οικονομικό όφελος για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού. Μόνο κατά την περίοδο 2012 – 2017, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε με 1.500.000€ από τον πεζοπορικό τουρισμό (εστίαση, διαμονή, μετακίνηση και αγορές). Το ποσό αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίζαμε και τους μεμονωμένους πεζοπόρους, που είναι και οι περισσότεροι.

Η παρουσίαση έκλεισε με την ανάγκη να χτίσουμε ένα κοινό όραμα για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των Κυθήρων, αναδεικνύοντας το δίκτυο μονοπατιών μας ως ένα από το πιο ολοκληρωμένα, καινοτόμα και διεθνώς αναγνωρισμένα στην Ελλάδα.

Οι στόχοι του προγράμματος μονοπατιών για τους επόμενους μήνες είναι:

1. Η ολοκλήρωση βοηθητικού και προωθητικού υλικού για τα μονοπάτια (χάρτες, mobile app, κινηματογραφικά σποτ, φωτογραφίες).
2. Η συντήρηση των μονοπατιών
3. Η επέκταση του δικτύου στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, φτάνοντας τα 150 χλμ.
4. Η ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας επαγγελματιών τουρισμού.
5. Η αποκατάσταση μικροφραγμάτων Καραβά
6. Αποκατάσταση και επισκεψιμότητα φαραγγιών

Διάνοιξη διαδρομών για την ορεινή ποδηλασία.