Την Πέμπτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του οδικού χάρτη προώθησης του κυθηραϊκού ελαιολάδου, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Kytheria.

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την πιστοποίηση της παραδοσιακής και ήπιας ελαιοκαλλιέργειας στα Κύθηρα και την ενδυνάμωση των παραγωγών. Υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Mεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Ποταμού και Λιβαδίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους συνεργάτες.

Οι Αλέξης Κωτούλας και Δημήτρης Τσιμπέρης, στελέχη της εταιρείας AK & Partners, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ αγροδιατροφικών προϊόντων, περιέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση του ελαιοκομικού κλάδου στα Κύθηρα, αναφέροντας τα δυνατά του σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές (ανάλυση SWOT).

Κατέληξαν σε μια σειρά από βήματα για την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιολάδου, όπως η τυποποίηση, η ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας (branding) και σχεδίου μάρκετινγκ, η ευρεία συνεργασία και η επιδίωξη πιστοποιήσεων, όπως η πιστοποίηση «Αγροτική Παράδοση & Βιοποικιλότητα» που εφαρμόζεται τώρα από συνεργαζόμενους ελαιοπαραγωγούς στο πλαίσιο του Terra Kytheria.

Στην αρχή της συνάντησης, ο συντονιστής του προγράμματος, Ρήγας Ζαφειρίου, παρουσίασε την πρόοδο του προγράμματος και τη διαδικασία πιστοποίησης στα Κύθηρα, ενώ ο Γιώργος Δημητρόπουλος, συντονιστής του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο εκ μέρους του MedINA, παρουσίασε το σήμα ποιότητας προϊόντων Terra Vita, το οποίο θα συνοδεύει τα πιστοποιημένα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο Κυθήρων των συνεργαζόμενων παραγωγών.

Στη Λήμνο, τα πρώτα πιστοποιημένα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα τον Απρίλη, όπως τα τοπικά τυριά Καλαθάκι και Μελίχλωρο/Μελίπαστο, αλεύρι, παξιμάδια και παραδοσιακά ζυμαρικά, ενώ στα Κύθηρα το πρώτο πιστοποιημένο ελαιόλαδο αναμένεται την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ο οδικός χάρτης αποτελεί εργαλείο για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των Κυθήρων στην προσπάθεια ανάδειξης του κυθηραϊκού ελαιολάδου και σύντομα θα αναρτηθεί και διαδικτυακά.

 

 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα: Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Αποτελεί επέκταση του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο που συντονίζει το MedINA.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Terra Lemnia

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA): Το MedINA ιδρύθηκε το 2003 και αποστολή του είναι να συμβάλλει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσω της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων και μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Περισσότερες πληροφορίες:  Web / Facebook / Instagram

Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, αλλά και με έργα όπως η αποκατάσταση, μεταξύ άλλων, των παραδοσιακών μονοπατιών. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram