Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) συμμετείχε για ακόμα φορά στην καθιερωμένη ετήσια Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων, μετά από πρόσκληση του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φρατσιωτών «Τα Φράτσια» .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερώθηκαν οι επισκέπτες της εκδήλωσης για τα προγράμματα και δράσεις του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν εκτενώς τα προγράμματα που υλοποιούνται από κοινού με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA): το Kythera Trails για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και το Terra Kytheria για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού συστήματος του νησιού. Με τη χρήση προτζέκτορα, το Ίδρυμα παρουσίασε επίσης το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FUTURAL που μόλις ξεκίνησε, όπως και άλλες δράσεις του τελευταίου διαστήματος.

Σε συντονισμό με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πιστοποίηση “Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα”, η οποία έκλεισε επιτυχώς τον πρώτο κύκλο εφαρμογής στα Κύθηρα με την επίτευξη προστιθέμενης αξίας για το πιστοποιημένο κυθηραϊκό ελαιόλαδο. Έγινε ενημέρωση του κοινού, συζήτηση με παραγωγούς που συμμετείχαν στην έκθεση, αλλά και γνωριμία με φορείς της αγοράς. Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, υφασμάτινες τσάντες και μπλουζάκια Terra Vita σε όλους τους παρευρισκόμενους παραγωγούς και επίσημους φορείς, αλλά και σε πολλούς επισκέπτες. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συστηματική προβολή της πιστοποίησης και του κυθηραϊκού ελαιολάδου σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές, μέσω του προγράμματος «Terra Graeca: Small Farm to Market», το οποίο υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων κλείνει φέτος 60 χρόνια σημαντικής προσφοράς στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της κοινότητας, αλλά και όλου του νησιού.  Ευχαριστούμε θερμά το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης για το συντονισμό και τη συνολική παρουσία, τον Εξωραϊστικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο Φρατσιωτών «Τα Φράτσια» και την κ. Αγγελική Κασιμάτη για την εξαιρετική διοργάνωση, όπως και τον Adelin FM, την κ. Σταματίνα Ταμβάκη και την κ. Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου για τη φωτογραφική κάλυψη.