Την χρονιά που πέρασε και σε συνέχεια των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών για την προσέγγιση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών των σχολείων του νησιού, το ΚΙΠΑ πάντα με την επιστημονική και οργανωτική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και με την ευθύνη της κυρίας Αλεξίας Νικηφοράκη προχώρησε στις παρακάτω εκδηλώσεις:

α) Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Μαθαίνω για τη φύση” αλλά και του προγράμματος ανάδειξης δικτύου μονοπατιών στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όλος ο μαθητικός πληθυσμός των Κυθήρων έκανε εξόρμηση δενδροφύτευσης – σποροφύτευσης σε πέντε (5) περιοχές του νησιού που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τόνιζε:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ των ΚΥΘΗΡΩΝ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Δεκεμβρίου 2011

“ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ – ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ – ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ”

Σας περιμένουμε όλους. Ελάτε μαζί μας.

ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ

Και πραγματικά, όλοι ανταποκρίθηκαν: ο Δήμος, η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, γονείς και εθελοντές του ΚΙΠΑ, που ο καθένας βοήθησε με τον τρόπο του, με στόχο να πετύχει αυτή η δράση. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι για την δενδροφύτευση αυτή, με ενέργειες της ΕΕΠΦ, η εταιρεία Τσιμέντων “ΤΙΤΑΝ” προσέφερε 1000 δενδρύλλια από τα φυτώρια της στην Πάτρα.

β) Την ίδια μέρα και με την ευκαιρία της βράβευσης των αριστούχων μαθητών από το ΚΙΠΑ, διοργανώθηκε το απόγευμα στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Χώρας μια ειδική εκδήλωση με προβολή της ταινίας “ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ” της Λυδίας Καρρά. Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις από τους: Σεραφείμ Χατζησκάκη, Δρ. Δασολόγο, στέλεχος της ΕΕΠΦ με θέμα: “Ο εθελοντισμός για το περιβάλλον στην πράξη. Η περίπτωση της Φολόης”. και: Χριστίνα Παπαζήση, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Β’ Δ/νση Αθήνας, με θέμα: “Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, οι Ανθρώπινες Αξίες και οι μαθητές του σήμερα: υπεύθυνοι πολίτες του αύριο”.

Και οι δύο έχουν έρθει στα Κύθηρα σαν μέλη της ομάδας υποστήριξης του προγράμματος δενδροφύτευσης – σποροφύτευσης που οργανώθηκε από την ΕΕΠΦ.

γ) Τις πρώτες μέρες του Απριλίου 2012 και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, έγινε δεύτερη εξόρμηση δενδροφύτευσης στο νησί από τους μαθητές με ευθύνη των Δ/ντών των σχολείων τους και με προσφορά, αυτή τη φορά, 600 δενδρυλλίων από τη Δασική Υπηρεσία στον Πειραιά με πρωτοβουλία του Προϊστάμενου κ. Μαχαίρα. Τα δενδρύλλια φυτεύτηκαν λόγω εποχής πιο κοντά στις κατοικημένες περιοχές, όπως στο Κεραμωτό, ώστε οι μαθητές να τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σημείωση: Η κυρία Αλεξία Νικηφοράκη παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του ΚΙΠΑ στις 30 Αυγούστου 2012.