Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ζάππειο Μέγαρο,  έλαβε χώρα η τελετή απονομής των Βραβείων ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για καινοτόμα έργα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2019-2023. Ο Δήμος Κυθήρων απέσπασε το 1ο Βραβείο Οικονομικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα αειφόρου τουρισμού Kythera Trails και το 2ο βραβείο για το έργο της τηλεμετρίας ύδρευσης.

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) όπως και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί μια προσπάθεια που ξεκίνησε το ΚΙΠΑ πριν από 14 περίπου χρόνια αναγνωρίζεται, όχι μόνο ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης,  αλλά και ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι το τρίτο, κατά σειρά, βραβείο για τα Μονοπάτια των Κυθήρων. Πέρυσι, το πρόγραμμα απέσπασε την κορυφαία διάκριση platinum στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού Tourism Awards 2022 και το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Sports & Adventure Destination. Τα Μονοπάτια Κυθήρων ήταν τα πρώτα στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network) και έλαβαν την αντίστοιχη πράσινη σημαία το 2019.

Από το 2017, αρωγοί στην πρωτοβουλία του ΚΙΠΑ, είναι ο Δήμος Κυθήρων, η Εγχώριος Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων και το MedINA. Διανύουμε την περίοδο του δεύτερου και θεματικά διευρυμένου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων φορέων, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2026.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΙΠΑ υπήρξε ο φορέας που υποστήριξε με κάθε μέσον, κατευθύνοντας το σύνολο των οικονομικών του δυνατοτήτων, αλλά και ψάχνοντας και ευαισθητοποιώντας μεγάλους ή μικρούς χορηγούς, την ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών. Προσέφερε χώρο και υλικοτεχνική υποδομή, βοήθησε και υποστήριξε  εθελοντές και εργάτες, οργανώνοντας  με κάθε τρόπο την ανάπτυξη του δικτύου.

Το πρόγραμμα δεν σταματά εδώ, αφού είναι έτοιμη η μελέτη της  Β’ Φάσης του δικτύου μονοπατιών με 7 νέες διαδρομές, συνολικού μήκους 68 χιλιομέτρων. Η μελέτη αυτή τεκμηρίωσε το εξαιρετικό δυναμικό των Κυθήρων σε παλιά παραδοσιακά μονοπάτια, ανακαλύπτοντας καλντερίμια, γεφύρια, υγροτόπους, βυζαντινές εκκλησίες, σπήλαια, απολιθώματα και πολλά άλλα. Παράλληλα,  ολοκληρώνονται οι διαδρομές ορεινής ποδηλασίας και θα γίνει προσπάθεια ανάπτυξης ειδικών θεματικών διαδρομών. Βασικός στόχος είναι να εμπλουτιστεί, στον μέγιστο βαθμό, το ήδη υπάρχον δίκτυο μονοπατιών, αναδεικνύοντας την εκπληκτική εναλλαγή τοπίου αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο  των Κυθήρων.

Το Βραβείο αυτό,  όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ στην τελετή απονομής,  αφιερώνεται στον κυθηραϊκό λαό που αγκάλιασε το πρόγραμμα και συνεισέφερε,  ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην πραγματοποίηση του.