Η στρατηγική των Κυθήρων ως «έξυπνο χωριό» θα παρουσιαστεί στην 3η περιφερειακή ημερίδα του SmartRural 21, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στις 11.00, με ειδική αναφορά στο έργο Terra Kytheria.

Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Κασιμάτη (MSc, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ως εθνικός εμπειρογνώμονας του προγράμματος SmartRural 21 για την Ελλάδα, θα παρουσιάσει τη στρατηγική έξυπνου χωριού με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών για νέους. Στα πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί εκτενώς το Terra Kytheria και η συνεργασία με το ΓΠΑ (Smart Farming Technology Group) στη λήψη δεδομένων με drones.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εργαστήρι σε ομάδες, στο οποίο θα συμμετέχει ο συντονιστής του έργου Terra Kytheria, Ρήγας Ζαφειρίου (MSc, MedINA, ΚΙΠΑ), για να συζητήση για τη συμμετοχικότητα σε τοπικό επίπεδο και γενικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στα Κύθηρα.

Το θέμα του διαδικτυακού εργαστηρίου είναι «Καλύτερα συνδεδεμένες αγροτικές περιοχές – Βελτίωση της αγροτικής κινητικότητας» (Better Connected Rural Areas – Improving Rural Mobility’) και διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Preparatory Action on Smart Rural Areas in the 21st Century (SmartRural 21) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG AGRI).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα: Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Αποτελεί επέκταση του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο που συντονίζει το MedINA.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Terra Lemnia