Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης και ο Αθλητικός Όμιλος “Θησέας”, με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, και του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας, την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και του Δήμου Κυθήρων, την υποστήριξη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων, την συνδρομή της ομάδας SVELTA και της Worldofbike Total Cycling Events συνδιοργανώνουν, στα πλαίσια της ανάδειξης του “Δικτύου ορεινών ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών στα Κύθηρα”, αγώνα ορεινής ποδηλασίας στο αγώνισμα του Cross Country Marathon, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Τα Κύθηρα (ή Τσιρίγο) είναι ένα νησί τριών χιλιάδων κατοίκων, που κοσμεί το σταυροδρόμι τριών θαλασσών, του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού πελάγους, αφού βρίσκεται ανάμεσα από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Η έκταση του νησιού είναι 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 29χλμ και μέγιστο πλάτος τα 19χλμ, ενώ η ακτογραμμή του φτάνει τα 114χλμ. Η φύση του νησιού σε ταξιδεύει σε τελείως αντίθετα μεταξύ τους τοπία, από καταρράκτες και κατάφυτες ρεματιές σε ερημικά τοπία με χαμηλή διάσπαρτη φρυγανική βλάστηση, τοπία που μπορεί να απολαύσει τόσο ο ποδηλάτης όσο και ο πεζοπόρος επισκέπτης του νησιού. Οικισμοί, που έχουν διατηρήσει ανόθευτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Και τέλος, μονοπάτια μεγάλης ιστορικής αξίας, από τα Μινωικά ακόμη χρόνια, κατά μήκος όλου του νησιού. Στο νησί μπορεί κανείς να φθάσει με καράβι από τον Πειραιά, τη Νεάπολη Λακωνίας ή το Γύθειο, καθώς και αεροπορικώς, με καθημερινή σύνδεση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Διοργανώνεται για δεύτερη φορά (η πρώτη το όχι και τόσο μακρινό 2018) αλλά με περισσότερη φροντίδα και επαγγελματισμό, από κάθε άλλη φορά. Τα Κύθηρα και κυρίως ο Ποταμός (ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό οικισμός του νησιού) έχει κατάστημα πώλησης, ενοικίασης και επισκευών ποδηλάτων, καθώς και ακαδημία εκμάθησης ορεινής ποδηλασίας που απευθύνεται σε ενήλικες και μικρά παιδιά. Δράσεις με βάση το ποδήλατο διεξάγονται σε όλο το νησί, καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Ο αγώνας με την ένταξή του στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας φιλοδοξεί να καθιερωθεί στην συνείδηση των αθλητών και αθλούμενων που αρέσκονται στην ορεινή ποδηλασία και σταδιακά να ανεβάζει το επίπεδο και την δημοφιλία του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

Άνδρες και Γυναίκες Elite, και Μάστερς σε κοινή κατάταξη, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς του αγωνίσματος του Cross Country Marathon, καθώς και Sportive σε ηλικιακά γκρουπ, όπως αναλύεται παρακάτω:

 1. Διαδρομή Challenge 74km Άνδρες – Γυναίκες (Elite, Masters, Sportive 19+)
 2. Διαδρομή X-Pert 33km Άνδρες – Γυναίκες Sportive 17+
 3. Διαδρομή Fun 19km Άνδρες – Γυναίκες Sportive 15+

Όσον αφορά τις βραβεύσεις και απονομές επάθλων θα γίνουν σε ηλικιακά γκρουπ, όπως αναφέρονται σε επόμενη παράγραφο (Κατατάξεις – Έπαθλα – Βραβεύσεις). Η ηλικία κάθε αγωνιζόμενου και η ένταξή του στο ανάλογο ηλικιακό γκρουπ υπολογίζεται από την πιθανή ηλικία του κάθε συμμετέχοντα στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Ο αγώνας περιλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΟΠ, και δίνει βαθμολογία στην ατομική και σωματειακή κατάταξη της ΕΟΠ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ/ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ:

Σάββατο 29.10.2022

Ώρα εκκίνησης όλων των κατηγοριών / ηλικιακών γκρουπ:

11.00

ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

Και οι τρεις διαδρομές περιλαμβάνουν δρόμους (ασφάλτινους, τσιμέντινους, δασικούς και αγροτικούς χωματόδρομους), καθώς και μονοπάτια, με τερέν που ποικίλει (από σκληρό χώμα και πλακόστρωτο μέχρι μαλακό χώμα, σαθρό έδαφος με χαλίκια, σκαλιά κλπ.) Η αναλογία οff/οn-Road στην Challenge διαδρομή είναι 70/30.

Διαδρομή Challenge: Ποταμός – κέντρο (προεκκίνηση) – Γηροκομείο – Γήπεδο Ποταμού (Εκκίνηση αγώνα) προς Αγία Πελαγία – Δάσος Ποταμού – Τριφυλλιάνικα – Κάμπος – Πιτσινάδες – Αρωνιάνικα – Αλοιζιάνικα – Δρυμωνάρι – Παναγιά Ορφανή – Μυλοπόταμος – Φράτσια – Βιαράδικα – Μητάτα – Καστρισιάνικα – Αρωνιάνικα – Περλεγκιάνικα – Λιανιάνικα – Λογοθετιάνικα – Κατσουλιάνικα – Ποταμός – Πετρούνι – Δάσος Γερακαρίου – Γερακάρι – Αγία Αναστασία – Ποταμός (Τερματισμός). Αγωνιστικά χλμ. 72,5.

Διαδρομή X-pert: Ποταμός – κέντρο (προεκκίνηση) – Γηροκομείο – Γήπεδο Ποταμού (Εκκίνηση αγώνα) προς Αγία Πελαγία – Δάσος Ποταμού – Τριφυλλιάνικα – Κάμπος – Πιτσινάδες – Αρωνιάνικα – Περλεγκιάνικα – Λιανιάνικα – Λογοθετιάνικα – Κατσουλιάνικα – Ποταμός – Πετρούνι – Δάσος Γερακαρίου – Γερακάρι – Αγία Αναστασία – Ποταμός (Τερματισμός). Αγωνιστικά χλμ. 31,5.

Διαδρομή Fun: Ποταμός – κέντρο (προεκκίνηση) – Γηροκομείο – Γήπεδο Ποταμού (Εκκίνηση αγώνα) προς Καραβά – Ποταμός – Πετρούνι – Δάσος Γερακαρίου – Γερακάρι – Αγία Αναστασία – Ποταμός (Τερματισμός). Αγωνιστικά χλμ. 17,5.

Για όλες τις διαδρομές, θα δοθεί στους συμμετέχοντες αρχείο .gpx, εφόσον το επιθυμούν.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ:

Ποταμός Κυθήρων (Κεντρική Πλατεία)

Σημείο Εκκίνησης/Τερματισμού: https://goo.gl/maps/G3xFaw82cXKCNQeR7

Δωρεάν parking Αθλητών – Ομάδων: https://goo.gl/maps/p3DjvZTQn5kXsbdg7

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

I. Στον αγώνα κάθε ποδηλάτης (Elite, Master, Sportive) συμμετέχει ατομικά συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής, που θα βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://wob-races.com/register/kithira-bike-challenge.html

II. Δηλώσεις Συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται την Δευτέρα 24.10.2022

III. Παράβολο Συμμετοχής: Υπάρχουν 3 διαφορετικά παράβολα, με σχετικές παροχές, όπως παρακάτω:

Ι) Premium: Σαράντα πέντε ευρώ (45,-€).

Το πακέτο περιέχει:

 1. Δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωϊνό σε 2κλινα και/η 3κλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία 3 αστέρων, στην Αγία Πελαγία Κυθήρων.
 2. Μεταφορά από το λιμάνι (Διακόφτι) προς τα ξενοδοχεία (Αγία Πελαγία) και αντίστροφα για συμμετέχοντες/συνοδούς και ποδήλατα.
 3. Μεταφορά από τα ξενοδοχεία προς το σημείο εκκίνησης του αγώνα και αντίστροφα.
 4. Welcome snack το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου κατά την άφιξη του πλοίου από Πειραιά.
 5. Δεξίωση και γεύμα μετά το τέλος του αγώνα (βράδυ 29ης Οκτωβρίου 2022)
 6. Ημερήσια εκδρομή / γύρος του νησιού (με πούλμαν) την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022
 7. Δωρεάν συμμετοχή στον αγώνα, που επιλέξει ο κάθε συμμετέχων (πακέτα Standard/Basic).

Σημείωση: Το πακέτο premium μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους συνοδούς των συμμετεχόντων αθλητών.

ΙΙ) Standard: Είκοσι ευρώ (20,-€) Challenge και X-pert

Το πακέτο περιέχει:

 1. Αναμνηστικό T-shirt
 2. Αριθμό συμμετοχής αγώνα
 3. Χάρτες – αρχεία gpx.
 4. Τροφοδοσία στις ζώνες τροφοδοσίας,
 5. Τεχνική βοήθεια,
 6. Ιατρική – παραϊατρική βοήθεια,
 7. Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής στους τερματίσαντες (XC Finishers)

ΙΙΙ) Basic: Δέκα ευρώ (10,-€), αποκλειστικά για συμμετοχή Fun

Το πακέτο περιέχει:

 1. Αριθμό συμμετοχής αγώνα
 2. Χάρτες – αρχεία gpx.
 3. Τροφοδοσία στις ζώνες τροφοδοσίας,
 4. Τεχνική βοήθεια,
 5. Ιατρική – παραϊατρική βοήθεια,
 6. Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής στους τερματίσαντες (XC Finishers)

Τα παράβολα συμμετοχής καταβάλλονται υποχρεωτικά στον τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank με ΙΒΑΝ: GR5101409850985002786003941 δικαιούχος: Κωνσταντόπουλος Δημήτριος.

Υποχρεωτικά στην αιτιολογία θα αναγράφονται τα ονόματα, τα οποία αφορά η κατάθεση (αθλητών και συνοδών).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΩΝΑ:

H Γραμματεία των αγώνων για την επίδειξη δελτίων θα είναι ανοιχτή την ημέρα του αγώνα από τις 09:00 σε χώρο πλησίον της εκκίνησης/τερματισμού. Οι αρχηγοί των ομάδων και/ή οι αθλητές ατομικά, θα προσέρχονται στην Γραμματεία για επίδειξη δελτίων, και παραλαβή των αριθμών του αγώνα. Οι ποδηλάτες θα προσέρχονται για υπογραφή στο φύλλο αγώνα και επίδειξη της ατομικής Κάρτας Υγείας, ανά κατηγορία και ανά ομάδα, μέχρι και 15’ πριν την έναρξη των αγώνων, με την αγωνιστική τους εμφάνιση και τον αριθμό πλάτης, τοποθετημένο. Οι συμμετέχοντες ως sportive είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν Ιατρική βεβαίωση ικανότητας άθλησης και/ή επίσημο έγγραφο, που επιβεβαιώνει την ηλικία τους, εφόσον τους ζητηθούν από την διοργάνωση.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ/ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Ποταμού (πολύ κοντά στην εκκίνηση) στις 10:00, την ημέρα του αγώνα. Δικαίωμα να παρακολουθήσουν το συνέδριο έχουν όλοι οι συμμετέχοντες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

Ο αγώνας διεξάγεται με τους κανονισμούς της ΕΟ Ποδηλασίας και της UCI, για ότι δεν προβλέπεται στους κανονισμούς της ΕΟΠ.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:

Στους αγώνες δεν επιτρέπεται συνοδεία από τρίτα πρόσωπα και κάθε ποδηλάτης είναι υπεύθυνος για να ολοκληρώσει τον αγώνα με τις δικές του δυνάμεις.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ/ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ:

Παροχή τεχνικής υποστήριξης μόνο στα σημεία ανεφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης που βρίσκονται στο:

Στο σημείο τροφοδοσίας FZ2 (Μητάτα) θα υπάρχει διαθέσιμη και τεχνική βοήθεια από μηχανικούς της διοργάνωσης.

ΟΡΙΑ ΧΡΟΝΟΥ:

Στο 8ο χλμ της μεγάλης διαδρομής (Challenge) θα υπάρχει όριο χρόνου 30 λεπτά. Ποδηλάτες, που δεν καταφέρουν να εισέλθουν στο προβλεπόμενο χρόνο στην Challenge διαδρομή, θα εισέρχονται υποχρεωτικά στην x-pert.
Στο 49ο χλμ της μεγάλης διαδρομής (Challenge) θα υπάρχει όριο χρόνου 4 ώρες. Ποδηλάτες, που δεν καταφέρουν να εισέλθουν στον προβλεπόμενο χρόνο στην Challenge διαδρομή, θα παραδίδουν τους αριθμούς τους στον Κριτή, και θα εγκαταλείπουν.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ:

Σε περίπτωση που ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ αποφασίσει ελέγχους, θα υπάρξει ενημέρωση για τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΠ, της UCI και του ΕΟΚΑΝ.

ΠΟΙΝΕΣ:

Στον αγώνα θα εφαρμοστούν οι ποινές που αναφέρονται στους κανονισμούς της ΕΟΠ και όπου δεν προβλέπεται, της UCI.

ΑΛΥΤΑΡΧΗΣ ΑΓΩΝΑ: Θα ανακοινωθεί από την Ε.Ο.Ποδηλασίας

ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ:

Θα υπάρξουν τρεις κατατάξεις στον αγώνα, ανάλογα την διαδρομή (Challenge, X-Pert, Fun) που θα συμμετέχει κάποιος ποδηλάτης.

Οι τρεις πρώτοι νικητές, από τα γκρουπ, όπως αναφέρονται παρακάτω θα λάβουν αναμνηστικό έπαθλο.

Διαδρομή Challenge:

1. Άνδρες Elite,

2. Άνδρες Masters/Sportive 19-29

3. Άνδρες Masters/Sportive 30-39

4. Άνδρες Masters/Sportive 40-49

5. Άνδρες Masters/Sportive 50+

6. Γυναίκες Elite/Masters/Sportive 19+

Διαδρομή X-Pert:

7. Άνδρες Sportive 17-18

8. Άνδρες Sportive 19-39

9. Άνδρες Sportive 40-49

10. Άνδρες Sportive 50-59

11. Άνδρες Sportive 60+

12. Γυναίκες Sportive 17-39

13. Γυναίκες Sportive 40+

Διαδρομή Fun:

14. Άνδρες Sportive 15+

15. Γυναίκες Sportive 15

Προκειμένου για τον σχηματισμό των παραπάνω age groups, και την απονομή επάθλων, θα πρέπει να συμμετέχουν έξι (6) τουλάχιστον Άνδρες ποδηλάτες και τέσσερις 4 τουλάχιστόν Γυναίκες ποδηλάτισσες, αντίστοιχα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει ενοποίηση ηλικιακών γκρουπ (το μεγαλύτερο προς το μικρότερο).

Μετά την λήξη των δηλώσεων συμμετοχής, θα υπάρξει ενημέρωση για τα ηλικιακά γκρουπ, και τις πιθανές τροποποιήσεις/συμπτύξεις στις βραβεύσεις

ΑΠΟΝΟΜΕΣ:

Οι απονομές επάθλων θα πραγματοποιηθούν στις 15:00’ στην Κεντρική Πλατεία του Ποταμού, πλησίον του Τερματισμού. Αν κάποιος ποδηλάτης κάποιας ηλικιακής κατηγορίας δεν έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του, η απονομή θα γίνει σε χρόνο, που θα αποφασίσει ο διοργανωτής. Οι νικητές προσέρχονται με την αγωνιστική τους εμφάνιση.

Στους αγώνες θα εφαρμοστεί το εν ισχύ υγειονομικό πρωτόκολλο της ΕΟΠ, κατά της πανδημίας Covid-19.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΩΡΟΝΑΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΑ: Κωνσταντόπουλος Δημήτριος (6944526247, dimkon.cyclisme@gmail.com)

ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

i. Με την συμμετοχή του στον αγώνα, ο ποδηλάτης αποδέχεται το περιεχόμενο και τους όρους της παρούσας προκήρυξης των αγώνων.

ii. Άπαντες οι συμμετέχοντες στους αγώνες με οποιαδήποτε μορφή, αθλητές, προπονητές, συνοδοί, θεατές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διοργάνωση, αποδέχονται όπως τα προσωπικά τους στοιχεία, τα αποτελέσματα αγώνων με τις επιδόσεις, τις φωτογραφίες, τα βίντεο αυτών, να δίνονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης και επικοινωνίας, και να επεξεργάζονται από τον διοργανωτή του αγώνα και τους συνδιοργανωτές αυτού.

iii. Οι αθλητές/αθλήτριες συμμετέχουν στους αγώνες με δική τους ευθύνη. Η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη για κάθε ενδεχόμενο ατύχημα, φθορά ή απώλεια υλικού, ενδυμάτων κ.λ.π.

ΧΑΡΤΗΣ/ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ (Διαδρομή Challenge):

kythira oreini podilasia

kythira oreini podilasia

ΚΙΠΑ

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) είναι ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα,το οποίο από το 2006 εργάζεται με σκοπό να γίνουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ένας κόμβος βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναδεικνύοντας τη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των δύο νησιών.

Μεταξύ άλλων, το ΚΙΠΑ υλοποιεί ένα πρότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με βάση την αποκατάσταση παλιών Κυθηραϊκών μονοπατιών, όπου μπορεί κανείς να “συναντηθεί” με τη φύση και τον πολιτισμό των νησιών μας. Tο επίσημο δίκτυο μονοπατιών, Kythera Trails έχει φτάσει πλέον τις 11 θεματικές διαδρομές, συνολικού μήκος 100 χιλιομέτρων.

Τέλος, ένα δίκτυο περιηγητικών διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων, αναπτύσσεται στα Κύθηρα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του νησιού ως προορισμός βιωματικού τουρισμού περιπέτειας. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, διαφόρων επιπέδων σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές λειτουργούν αυτόνομα αλλά και συμπληρωματικά με το δίκτυο μονοπατιών και των διαδρομών canyoning και via ferrata.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση και η αποχώρηση από και προς το νησί.

Αεροπορικά δρομολόγια με Aegean και Sky Express, καθημερινά.

kythira oreini podilasia logos