Στις 18-3-2022 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι απορρίψεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) στις αιτήσεις αναθεώρησης που είχαν κατατεθεί αφενός από τον Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και αφετέρου από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α) και 200 πολίτες και σωματεία του νησιού, σχετικά με τις 3 άδειες παραγωγής συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Οι τρείς άδειες παραγωγής έχουν δοθεί στις περιοχές Κορδελλίδες και Ξεροκάμπια στο βόρειο τμήμα του νησιού, εντός περιοχής NATOURA 2000 και στην περιοχή Φοινικίες, εκ νέου, όπου και έχει γίνει πανελλήνιο ρεκόρ με αδειοδότηση ανεμογεννητριών με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα και συνολικό ύψος 250 μέτρα, περίπου όσο ο Πύργος του Άιφελ!

Οι άδειες αυτές έχουν παρανόμως δοθεί καθώς δεν λαμβάνουν υπόψιν βασικές παραμέτρους του χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως:

1.Ελάχιστες αποστάσεις από τους οικισμούς Πετρούνι και Γερακάρι.

2.Ελάχιστες αποστάσεις από το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού.

3.Αποστάσεις από τουριστικά καταλύματα των περιοχών.

4.Αποστάσεις από μεμονωμένες κατοικίες και εξασφάλιση της απαιτούμενης στάθμης θορύβου.

5.Εναρμόνιση με τους κανόνες ένταξης των ανεμογεννητριών στο τοπίο και την αντίστοιχη οπτική κάλυψη του ορίζοντα που προκαλούν.

Oι τρείς αυτοι βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί χωροθετούνται εντός περιοχής του δικτύου NATOURA 2000 και ενώ είναι σε εξέλιξη το έργο της εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία των περιοχών αυτών.

Επίσης οι άδειες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη 4 άδειες παραγωγής των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Κοπελούζου ισχύος 150 MW. Έτσι η συνολική αδειοδοτημένη ισχύ των συνολικά 116 ανεμογεννητριών  είναι 282 MWδηλαδή 80 φορές παραπάνω από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού!

Μετά την απόρριψη των τριών αιτήσεων αναθεώρησης θα ακολουθήσουν αιτήσεις ακύρωσης των πράξεων αυτών, που θα εκδικαστούν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Ο αγώνας όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ.

Ωστόσο, καθώς μέρος των χρημάτων που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα θα χρησιμοποιηθεί για τα δικαστικά έξοδα, θα υπάρξει ανάγκη για νέες καταθέσεις ώστε να είναι εφικτό να συνεχίζεται ο μακροχρόνιος αυτός δικαστικός αγώνας.

Οι Κυθήριοι από την πρώτη στιγμή έχουν αντιδράσει προστατεύοντας τις περιουσίες τους , το νησί τους.Είναι σημαντικός επίσης, ο διάλογος για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια  στο νησί, και έχει αποδώσει  πολύ σημαντικές  εναλλακτικές προτάσεις.

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Καλούμε λοιπόν όλους τους Κυθηρίους και φίλους των Κυθήρων να συνδράμουν.

Καλούμε τους πολίτες και τα σωματεία-συλλόγους του νησιού να συνεισφέρουν, όσο μπορούν, οικονομικά με κατάθεση στον παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό του Κ.Ι.Π.Α, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για τη διάσωση του νησιού από την βιομηχανοποίησή του.


Για κάθε καταβολή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με το Κ.Ι.Π.Α, για να εκδοθεί η αντίστοιχη απόδειξη, που αποστέλλεται στο όνομα του καταθέτη.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84

ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984        BICETHNGRAA

Αιτιολογία Κατάθεσης: ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΒΑΠΕ