Το ΚΙΠΑ υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου του εκπαιδευτή κατάβασης φαραγγιών Γιάννη Μπρομοιράκη με τίτλο «Canyoning στα φαράγγια των Κυθήρων». Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν Τεχνικό Οδηγό κατάβασης φαραγγιών για τα Κύθηρα με περιγραφές, τεχνικά στοιχεία και εκπληκτικές φωτογραφίες για 7 διαδρομές: Μυλοπόταμος Ι, Μυλοπόταμος ΙΙ, Κάκκαβος, Περιστεριώνας, Κακιά Λαγκάδα, Ρόζωνες και Βαθύ Λαγκάδι.

Για το συγγραφέα «τα Κύθηρα είναι ένας τόπος μαγικός» και οι 7 καταβάσεις φαραγγιών που περιέχει το βιβλίο είναι «μικρά διαμαντάκια» που θα εντάξουν τα Κύθηρα στο κοινό της διάσχισης φαραγγιών. Τα Κύθηρα, αν και μικρό νησί, μπορεί να γίνει προορισμός canyoning, και για τους tour operators που προσφέρουν τέτοια ταξίδια ή ομάδες που ασχολούνται με αυτήν την υπαίθρια δραστηριότητα, το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία των Κυθήρων.

Το ΚΙΠΑ προσδοκεί την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στα φαράγγια των Κυθήρων. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA), τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, και σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών, το ίδρυμα αναδεικνύει το νησί ως έναν προορισμό βιωματικού τουρισμού περιπέτειας.