Τον Ιούλιο του 2022, η Αμαλία Σάμιος από το Kytherian Genealogy Project by Amalia and Kalie  βρέθηκε στα Κύθηρα και συνάντησε τον Ιωάννη Σταθάτο, επιμελητή του Φωτογραφικού Αρχείου Κυθήρων. Τι υπέροχος άνθρωπος με τόσο πάθος για την ιστορία των Κυθήρων!

Πέρασαν πολλές ώρες μαζί, μοιράζοντας την αγάπη τους για την ιστορία των Κυθήρων. Η Αμαλία ρώτησε αν υπάρχει κάποιος τρόπος που το Kytherian Genealogy Project θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη και τη διατήρηση των κυθηραϊκών αρχείων.

Ο Ιωάννης ενημέρωσε ότι προετοιμάζονταν ένα δωμάτιο στο κτίριο των αρχείων στη Χώρα, στο Κάστρο, για να εκθέσουν και να αποθηκεύσουν τις συλλογές του φωτογραφικού αρχείου. Ωστόσο, χρειάζονταν απεγνωσμένα ντουλάπια, συρτάρια και ράφια για την αποθήκευση των έργων, ιδιαίτερα της φωτογραφικής συλλογής του Παναγιώτη Φατσέα από αυθεντικές γυάλινες αρνητικές εικόνες.

Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα μέχρι να σχεδιαστεί, να οργανωθεί, να αγοραστεί και να εγκατασταθεί αυτός ο εξειδικευμένος και προσαρμοσμένος εξοπλισμός αποθήκευσης.

Group 1 kytherian
© Αρχείο Παναγιώτη Φατσέα (Φωτογραφικό Αρχείο Κυθήρων), Ελληνικά Κρατικά Αρχεία, Κύθηρα

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ο Ιωάννης σχεδίασε και οργάνωσε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό αποθήκευσης και το Kytherian Genealogy Project, με την υποστήριξη του πατέρα της Αμαλίας, του Πέτρου Βλάντη, παρείχε τα κεφάλαια για την αγορά όλων όσων χρειαζόταν.

Ήταν εκπληκτικό πόσο επαγγελματικά διεξήχθησαν όλα, καθώς τα ντουλάπια έπρεπε να φτιαχτούν κατά παραγγελία με συγκεκριμένες διαστάσεις και να είναι αρχειακής ποιότητας. Τότε, ήταν χειμώνας, επομένως τα ντουλάπια κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν σχετικά γρήγορα, οδηγώντας σε αυτό που εκτίθεται στα αρχεία σήμερα.

Cabinets
Τα ντουλάπια χρηματοδοτήθηκαν από το Kytherian Genealogy Project by Amalia and Kalie σε συνεργασία με τον Πέτρο Βλάντη.
Fast Forward στον Ιούλιο του 2023

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου, η Kalie Zervos από το Kytherian Genealogy Project by Amalia and Kalie είχε την τιμή να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση μόνο για καλεσμένους που διοργάνωσε το Ίδρυμα ΚΙΠΑ και σηματοδότησε το επίσημο άνοιγμα του Φωτογραφικού Αρχείου Κυθήρων που παρουσίαζε μια μόνιμη έκθεση των φωτογραφικών έργων του αείμνηστου Κυθήριου φωτογράφου Παναγιώτη Φατσέα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ με τους επισκέπτες να κάθονται στην αυλή που ήταν σκιασμένη από το κτίριο του Τοπικού Αρχείου Κυθήρων, το οποίο κάποτε ήταν η κατοικία του Βρετανού Αντιπροσώπου του Τσιρίγου

Οι επίσημες τελετές ξεκίνησαν με μια ευλογία που διεξήχθη από τον ιερέα της Χώρας, ακολουθήθηκε από μια ομιλία της Ρενάτας Πανταζίδου, επικεφαλής του Τοπικού Αρχείου Κυθήρων, ευχαριστώντας τους συνεισφέροντες που έκαναν το όνειρο ενός Κυθηραϊκού φωτογραφικού αρχείου και μόνιμης έκθεσης πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων του ΚΙΠΑ, του Πέτρου Βλάντη και του Kytherian Genealogy Project by Amalia and Kalie.

Την ομιλία της ακολούθησε μια παρουσίαση των πλακετών από τον πρόεδρο του ΚΙΠΑ, τον κύριο Γιώργο Κασιμάτη, στα μέλη της οικογένειας του Παναγιώτη Φατσέα, συμπεριλαμβανομένου του εγγονού του.

Η Kalie είχε την τεράστια τιμή να δεχτεί την πλακέτα εκ μέρους του Kytherian Genealogy Project, για τη χρηματοδοτική συνεισφορά των ντουλαπιών που φυλάσσουν τα φωτογραφικά αρχεία. Στη συνέχεια παραδόθηκε μια πλακέτα στον κύριο Πέτρο Βλάντη για τη συνεισφορά του σε αυτό το ανεκτίμητο αρχείο.

 

Kalie Plaque
Η Kalie δέχτηκε την επετειακή πλακέτα.
Peter Vlandis
 Ο Πέτρος Βλάντης δέχτηκε την επετειακή του πλακέτα.

Ένας συγκινητικός λόγος δόθηκε από τον επιμελητή της συλλογής κύριο Ιωάννη Σταθάτο σχετικά με τον φωτογράφο Παναγιώτη Φατσέα και τη συλλογή του από αρχικά γυάλινα αρνητικά και την απόφαση να τοποθετήσουν αυτή την πολύτιμη συλλογή στα Ελληνικά Κρατικά Αρχεία των Κυθήρων, εξασφαλίζοντας τη μελλοντική τους ευημερία. Δήλωσε ότι, παρόλο που η έκθεση επικεντρώνεται στις φωτογραφίες του Φατσέα, τα αρχεία στοχεύουν να είναι ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο των Κυθήρων, επιδιώκοντας επίσης να φιλοξενούν φωτογραφίες (παλιές και νέες) που παρουσιάζουν ενδιαφέρον καταγράφοντας την Κυθηραϊκή ζωή, τόσο στα Κύθηρα όσο και στο εξωτερικό.

Σημείωσε ότι οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση πριν από μερικά χρόνια στη Χώρα σχετικά με τη ζωή στην Αυστραλία έχουν επίσης συμπεριληφθεί στα αρχεία.

John Stathatos
Ο Ιωάννης Σταθάτος έδωσε την ομιλία του για τη συλλογή του Παναγιώτη Φατσέα και τη σημασία της στην Κυθηραϊκή ιστορία.
Renata Kalie
Η Kalie με τη φίλη μας Ρενάτα Πανταζίδου, επικεφαλής του Τοπικού Αρχείου Κυθήρων

Η έκθεση βρίσκεται μέσα από ένα μικρό τόξο κάτω από τις σκάλες του κτιρίου των Κυθηραϊκών Αρχείων. Μπαίνετε απευθείας στο δωμάτιο που τώρα φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση. Αυτό το δωμάτιο ήταν σε άσχημη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σαπισμένων δαπέδων, τα οποία αντικαταστάθηκαν χάρη στη γενναιοδωρία συνεισφερόντων όπως το ΚΙΠΑ.

Αυτές οι φωτογραφίες θα αλλάζουν κάθε τρεις μήνες. Επίσης, στον τοίχο υπάρχει ένα ψηφιακό πλαίσιο που παρουσιάζει φωτογραφίες που δεν έχουν εκτυπωθεί ακόμα.

Αυτές οι φωτογραφίες θα αλλάζουν κάθε τρεις μήνες. Επίσης, στον τοίχο, υπάρχει ένα φύλλο Α4 που παρέχει λίγες λεπτομέρειες για τη ζωή του φωτογράφου και τα αρχεία.

Μια πόρτα οδηγεί από αυτό το δωμάτιο στο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με βιβλιοθήκες και ατσάλινα ντουλάπια που φιλοξενούν τα ανεκτίμητα γυάλινα αρνητικά της συλλογής.

Collection
Στον εκθεσιακό χώρο μπορεί το κοινό να δει μέρη αυτής της υπέροχης συλλογής.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 1 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@kytheriangenealogy.com ή ακολουθήστε το Kytherian Genealogy Project by Amalia and Kalie στο Facebook.

Αυστραλοκυθήριοι διατηρούν την ιστορία των Κυθήρων από την Amalia Samios και την Kalie Zervos

 

Source: greekcitytimes.com