Αγαπητοί φίλες και φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Βασικός στόχος των ενημερωτικών δελτίων είναι η, όσο το δυνατόν, πληρέστερη και πιο επίκαιρη ενημέρωσή σας αναφορικά με τα αποτελέσματα και την πρόοδο τόσο των εν εξελίξει, όσο και των μελλοντικών προγραμμάτων και δράσεων του Ιδρύματος.

Ευχόμαστε σε όλους ευχάριστες και ανέμελες διακοπές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Π. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Tο Κ.Ι.Π.Α συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FUTURAL


Στις 15 και 16 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος για τα Κύθηρα. Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης συμμετέχει στο πρόγραμμα FUTURAL, υποστηριζόμενο από την Ε.Ε, για την ενδυνάμωση των αγροτικών περιοχών στην Ευρώπη. Μέσω του προγράμματος, θα παρέχουμε online εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των κατοίκων και θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα e-Government με βάση τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ποιότητας ζωής και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο FUTURAL στην ιστοσελίδα μας και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://futural-project.eu.

Αγώνες ορεινής ποδηλασίας

Στις 1 και 2 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στα Κύθηρα αγώνες ορεινής ποδηλασίας με αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, που θύμιζαν χειμώνα, και ο δυνατός άνεμος μπορεί να αποθάρρυναν αρκετούς για να πάρουν εκκίνηση από τον Ποταμό Κυθήρων, δεν στάθηκαν όμως αρκετές να κόψουν τον ενθουσιασμό των 37 ποδηλατών, που ξεκίνησαν για τις τρεις διαδρομές 72, 33 και 18 χλμ. αντίστοιχα.

Χρειάστηκαν περίπου τρεισήμισι ώρες για τον δεύτερο πρωταθλητή Ελλάδος στο αγώνισμα του Marathon, να καλύψει τα 72 χλμ. διαδρομής, η οποία διέσχισε τους περισσότερους από τους οικισμούς του νησιού, με ένα μικτό αγωνιστικό χώρο αποτελούμενο από κλασικά μονοπάτια, χωματόδρομους, σαθρά και βραχώδη τμήματα, καθώς και ασφάλτινα κομμάτια.

Μπορεί τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας να τους κέρδισαν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν, αλλά οι πραγματικοί ΝΙΚΗΤΕΣ ήταν οι Κυθήριοι. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο διθυραμβικά σχόλια είχαμε από τα 60 και πλέον άτομα που ήρθαν στα Κύθηρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου.

Στους Κυθήριους που βοήθησαν στην επιτυχία του αγώνα απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευελπιστούμε να καθιερωθούν οι αγώνες σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο χαμηλής τουριστικής επισκεψιμότητας για το νησί.

Μελισσοκομικά πάρκα

Το ΚΙΠΑ, υπό τη προϋπόθεση της εκχώρησης των απαραιτήτων εκτάσεων από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, θα προχωρήσει στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερης μελισσοκομικής αξίας και προς όφελος όλων των μελισσοκόμων του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη του συγκεκριμένου παραγωγικού και πολιτισμικού χαρακτηριστικού ως συγκριτικού πλεονεκτήματος των Κυθήρων.

Προς τον σκοπό αυτό εντείνονται οι ενέργειες για εξεύρεση χρηματοδότησης για μελέτη με στόχο την υποβοήθηση και προστασία της σπάνιας τοπικής χλωρίδας, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση διατήρησης της ιδιαίτερης τοπικής μελισσοκομίας και την προβολή της ως αναπόσπαστου στοιχείου της Κυθηραϊκής ταυτότητας.

Η πρώτη εξαγωγή κυθηραϊκού πιστοποιημένου ελαιόλαδου με την επωνυμία Terra Vita

 

Το πρόγραμμα Terra Kytheria (https://kipa-foundation.org/viosimi-georgia-kythiron/) έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Μετά από μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 έχουμε την εξαγωγή επώνυμου κυθηραϊκού ελαιόλαδου για πρώτη φορά στη Γερμανία και σε τιμές άκρως ικανοποιητικές για τους Κυθήριους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA (https://med-ina.org/el/project/terra-kytheria-gr/) , Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ (https://kipa-foundation.org/viosimi-georgia-kythiron/) , Terra Lemnia (https://terra-lemnia.net/)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Εγκαίνια Κυθηραϊκού φωτογραφικού Αρχείου στο Κάστρο Χώρας

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 μια σεμνή τελετή στο ψηλότερο σημείο του Ενετικού κάστρου της Χώρας Κυθήρων σηματοδότησε την απαρχή μιας καινούργιας συνεργασίας μεταξύ του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α) με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).

Το Παράρτημα Κυθήρων των ΓΑΚ, που στεγάζει τα μοναδικής ιστορικής σημασίας Ενετικά έγγραφα του νησιού, θα φιλοξενεί εις το εξής το πολύτιμο κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο.

Μετά τον προγραμματισμένο αγιασμό, ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών, και στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση του αείμνηστου τοπικού φωτογράφου Παναγιώτη Φατσέα (1888-1938), με αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεγάλης συλλογής που οι κληρονόμοι του φωτογράφου παραχώρησαν στο Κ.Ι.Π.Α, την οποία με τη σειρά του δώρισε στα ΓΑΚ Κυθήρων.

Στα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια, συμπεριλαμβάνεται η πλήρης ψηφιοποίηση, η λεπτομερής καταγραφή και εν συνεχεία η ανάρτηση στο διαδίκτυο της συλλογής του Κυθηραϊκού Φωτογραφικού Αρχείου, με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο δια μέσου του Ευρωπαϊκού Φωτογραφικού Δικτύου.

Το ΚΙΠΑ με το παιδικό πρόγραμμα «ΣΚΑΤΖΟΥΡΩΜΑΤΑ» παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «ΟΡΝΙΘΕΣ» του Αριστοφάνη

 

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2023, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στην κεντρική πλατείας της Χώρας, στα Κύθηρα, τη θεατρική παράσταση Όρνιθες του Αριστοφάνη, με αφορμή την ολοκλήρωση των μαθημάτων του παιδικού προγράμματος «Σκατζουρώματα», υπό την αιγίδα του Ιδρύματος.

15 εθελοντές καλλιτέχνες βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της παράστασης- σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, ηχολήπτες, φωτιστές, φροντιστές και βοηθοί. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς που συνέβαλαν στην επιτυχία της παράστασης, η οποία εντυπωσίασε το κοινό που την παρακολούθησε.

Το Κ.Ι.Π.Α με την παράσταση « Όρνιθες» σηματοδοτεί την πρόθεση του να αναδείξει τον ορνιθολογικό πλούτο των Κυθήρων, μέσα από ποικίλες δράσεις. Σε αυτόν τον στόχο έχουμε την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με την οποία προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία στο προσεχές μέλλον.

Κίνηση Πολιτών Κυθήρων για τις Ανεμογεννήτριες

Το Κ.Ι.Π.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνεχίζουν να ενισχύουν οικονομικά την διεξαγωγή των νομικών αγώνων και να ενημερώσει για τα εξής:

• ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΡΝΑ: Η εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης του ΚΙΠΑ, πλήθους σωματείων και κατοίκων του νησιού κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα 3 έργα συμφερόντων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ πήρε εκ νέου αναβολή λόγω των πρόσφατων εκλογών. Πρόκειται για βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους στις περιοχές Κορδελλίδες (περιοχή του Ρούτσουνα) Ξεροκάμπια ( Δυτικα από τον οικισμό Πετρούνι και Φοινικίες (Λογοθετιάνικα). Η συζήτηση των υποθέσεων ήταν προγραμματισμένη για τις 23-6-2023 και πήρε αναβολή
για τις 17-11-2023.

• ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΚΑΙ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ: Στις 14 και 15-3-23 συνεδρίασε εκ νέου το Ι’ τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ακύρωσης των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν δοθεί για τα Κύθηρα στις εταιρείες συμφερόντων των ομίλων ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ (Φοινικίες και Μερμηγκάρης) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πάνω από την Αγία Πελαγία και απέναντι από τον Μυλοπόταμο).
Στην προδικαστική απόφαση (1092/2022-27/5/2022) του δικαστηρίου είχε δοθεί περιθώριο ενός μηνός στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι πέραν της ανάρτησης των αδειών παραγωγής στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είχαν δημοσιευτεί εγκαίρως και στον διαδικτυακό τόπο της Ρ.Α.Ε, αλλιώς οι άδειες θα κρίνονταν ανυπόστατες. Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν ήταν επαρκή καθώς οι άδειες αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο της Ρ.Α.Ε τουλάχιστον δύο χρόνια μεταγενέστερα!

Μετά από πλήθος υπομνημάτων που προσκομίστηκαν από την Ρ.Α.Ε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα λάθη της ανεξάρτητης αρχής, το τριμελές δικαστήριο με ψήφους 2-1 αδίκησε το νησί, μολονότι ο εισηγητής δικαστής πήρε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα το μέρος των πολιτών και των σωματείων που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις ακύρωσης.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η προσφυγή του ΚΙΠΑ, των κατοίκων και σωματείων του νησιού στο ανώτατο δικαστήριο ΣτΕ . Τα νομικά έξοδα θα είναι πολλά και η συνεισφορά σας απαραίτητη μέσω του αριθμού λογαριασμού του Κ.Ι.Π.Α στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984 / BIC: ETHNGRAA
Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ

Η Ενεργειακή Κοινότητα Κυθήρων ΣΥΝ ΠΕ (ΕνΚοιν)

Το Κ.Ι.Π.Α χαιρετίζει την δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Κυθήρων ΣΥΝ ΠΕ (ΕνΚοιν) που είναι και τυπικά γεγονός μετα τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες δημιουργίας της και τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στις επόμενες, ουσιαστικές ενέργειες για την εκπλήρωση του σκοπού της που είναι: να ανοίξει το δρόμο για υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των Κυθήρων μέσα από την παροχή «πράσινης» και προσιτής (σε χαμηλό κόστος) ενέργειας.

Σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στην υποστήριξη («συμψηφισμό») των καταναλώσεων των μελών της με άμεσο ορατό αποτέλεσμα την μείωση του κόστους Δημοτικών τελών, υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μείωση του κόστους λειτουργίας των Συνεταιρισμών κλπ.

Επιπλέον στην συμμετοχή μέσω της ΕνΚοιν σε μια σειρά δραστηριότητες της ενεργειακής μετάβασης π.χ. σταθμούς φόρτισης οχημάτων κλπ. Σε δεύτερη φάση η δυνατότητα αυτή προβλέπεται να επεκταθεί για να καλύψει επιχειρήσεις και ιδιώτες . Τα βήματα που αναμένεται να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα είναι :
Α. Επιλογή του κατάλληλου χώρου / χώρων για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκών πάρκου (εκτιμάται ισχύος 1 MW) και μπαταριών αποθήκευσης
B. Παραχώρηση της χρήσης των χώρων από την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (ΕΕΠΚΑ) προς την (Ενκοιν).
Γ. Διαμόρφωση του τεχνικού σκέλους του Φ/Β πάρκου
Δ. Διαδικασίες αδειοδότησης και όρων σύνδεσης
Ε. Εύρεση χρηματοδότησης
ΣΤ. Κατασκευή έργου κλπ.

Υποστηρίξτε τις δράσεις του Κ.Ι.Π.Α.
————————————————————

Online Donation

Το ΚΙΠΑ λειτουργεί χάρη και στην ευαισθητοποίηση των Κυθηρίων και των φιλοκυθηρίων. Έχει δημιουργηθεί η “Ένωση Φίλων του ΚΙΠΑ“, στην οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε Κυθήριος και φιλοκυθήριος με ετήσια συνδρομή 20 Ευρώ. Οι συνεισφορές, όσο μικρές και αν είναι, αποτελούν σημαντική βοήθεια στο Ίδρυμά μας για την εκπλήρωση των σκοπών του και, ταυτόχρονα, συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.