* Από την Ομάδα Ενημέρωσης για τις Ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα

Το Θεμέλιο Λίθο για τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας στα Κύθηρα αποτέλεσε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου με πρωτοβουλία Κινήσεων Πολιτών και τη συμμετοχή Θεσμικών Φορέων των Κυθήρων, Κυθηραϊκών Σωματείων και Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού (που δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους και πρόθεση συμμετοχής στην Ενεργειακή Κοινότητα) αλλά και εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή μετάβαση.

H τηλεδιάσκεψη υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων Κυθηρίων και φίλων των Κυθήρων που την παρακολούθησαν μέσω Zoom, YouTube αλλά και από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Adelin Fm 103, 7. Στη διάρκειά της συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί, αρχικά, μια ολιγομελής Ομάδα με επικεφαλής το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης και τη συμμετοχή τόσο του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων όσο και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας αλλά και εκπροσώπων των Κινήσεων Πολιτών που δραστηριοποιούνται σχετικά με το θέμα περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.

Στόχος της Ομάδας θα είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες και τα προαπαιτούμενα αλλά και να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας στα Κύθηρα. Ο Δήμαρχος Κυθήρων, μάλιστα, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη και συνδρομή του στο εγχείρημα.

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, όσο και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας κ. Ευάγγελο Βενάρδο το ιστορικά και νομικά κατοχυρωμένο καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας αποτελεί ανάχωμα στις αδηφάγες ορέξεις μεγάλων ενεργειακών ομίλων και ασπίδα προστασίας του φυσικού, ανθρωπογενούς και πολιτισμικού περιβάλλοντος του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης παρουσιάστηκε, επίσης, η πορεία των αιτήσεων ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τις οποίες έχουν υποβάλει σύλλογοι, πολίτες και φίλοι του νησιού (όπως άλλωστε, ξεχωριστά και ο Δήμος Κυθήρων αλλά και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας) που ανησυχούν για την προοπτική μετατροπής των Κυθήρων σε μια απέραντη βιομηχανική περιοχή αιολικών σταθμών. Από τις παρεμβάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη διαπιστώθηκε η ομόθυμη στήριξη στην προοπτική δημιουργίας μιας Ενεργειακής Κοινότητας.

Ας σημειωθεί, τέλος, για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ζωντανά την Ημερίδα και να ενημερωθούν, ότι το πλήρες υλικό είναι διαθέσιμο, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://kythira-windturbines.com/el/video-online-conference-27-march-2021/