Κάντε την καταβολή σας απευθείας ηλεκτρονικά με χρεωστική/πιστωτική κάρτα 


Ο νομικός αγώνας για την διάσωση των Κυθήρων συνεχίζεται!

Ο κίνδυνος βιομηχανοποίησης πλησιάζει όλο και πιο πολύ, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού μας. Συγκεκριμένα:

Στις 26-8-2021 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια τρείς νέες βεβαιώσεις, οι οποίες προστίθενται στις τέσσερις παλιότερες, οι οποίες είχαν δοθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) στις αρχές του 2020. Έτσι συνολικά έχουν αδειοδοτηθεί 282MW για τα Κύθηρα, που αντιστοιχούν σε 141 τυπικές ανεμογεννήτριες και εκκρεμεί μία ακόμη αίτηση για μία ανεμογεννήτρια στους πρόποδες του Αη Γιώργη στην Παλιόπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ισχύ είναι 4MW.

Οι τρείς καινούριες άδειες παραγωγής δόθηκαν στις περιοχές Κορδελλίδες και Ξεροκάμπια στο βόρειο τμήμα του νησιού, εντός περιοχής NATOURA 2000 και στην περιοχή Φοινικίες, εκ νέου, όπου και έχει γίνει πανελλήνιο ρεκόρ με αδειοδότηση ανεμογεννητριών με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα και συνολικό ύψος 250 μέτρα!

Η αδειοδοτική διαδικασία για έργα Α.Π.Ε βιομηχανικής κλίμακας περιλαμβάνει τρία στάδια:

  1. Αίτηση της εταιρείας στην Ρ.Α.Ε
  2. Βεβαίωση παραγωγού στην εταιρεία από την Ρ.Α.Ε
  3. Άδεια εγκατάστασης του βιομηχανικού σταθμού από το Υπουργείο ή την Αποκεντρωμένη

Διοίκηση ανάλογα με το μέγεθός του. Στην περίπτωση των Κυθήρων οι άδειες εγκατάστασης δίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Για τις τέσσερις πρώτες βεβαιώσεις παραγωγού, δύο (2) του «Ομίλου Κοπελούζου» στις περιοχές Μερμηγκάρης και Φοινικίες και δύο (2) του «Ομίλου Ελλάκτωρ» στις περιοχές Κροτήρια- Κεφαλοβούνι-Πύργος (μεταξύ Μυλοποτάμου και Αρωνιαδίκων) και Κροτήρι-Κεφαλάκια (πάνω από την Αγία Πελαγία) έγιναν αιτήσεις αναθεώρησης από πολίτες, συλλόγους και σωματεία του νησιού στην Ρ.Α.Ε, οι οποίες και απορρίφθηκαν και θα εκδικαστούν πλέον οι αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν, στις 17-9-2021 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις ακύρωσης απορριφθούν θα γίνουν εφέσεις οι οποίες θα εκδικαστούν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Τα έξοδα για αυτές τις οκτώ μέχρι τώρα νομικές κινήσεις (τέσσερις αιτήσεις αναθεώρησης στη Ρ.Α.Ε και τέσσερις αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) έχουν καλυφθεί από τους ιδιώτες, τα σωματεία και τους συλλόγους του νησιού).

Για τις τρείς νέες βεβαιώσεις παραγωγού, συμφερόντων της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Α.Ε», το Κ.Ι.Π.Α χρησιμοποιώντας τα χρήματα που έχουν συλλεχθεί στο λογαριασμό που είχε ανακοινωθεί, θα προχωρήσει σε αιτήσεις ακύρωσης των πράξεων αυτών προς τη Ρ.Α.Ε. Σε αυτές τις προσφυγές θα ήταν καλό να συμμετέχουν εκ νέου πολίτες, σύλλογοι και σωματεία του νησιού χωρίς να είναι απαραίτητη ηάμεσηκαταβολή χρηματικού ποσού.Ωστόσο, καθώς μέροςτων χρημάτωνπου έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα θα χρησιμοποιηθεί, θα υπάρξει ανάγκη για νέες καταθέσεις ώστε να είναι εφικτό να συνεχίζεται ο μακροχρόνιος αυτός δικαστικός αγώνας.

Καλούμε λοιπόν όλους τους Κυθηρίους και φίλους των Κυθήρων να συνδράμουν.

Καλούμε τους πολίτες και τα σωματεία-συλλόγους του νησιού, αφενός να προσφύγουν, μαζί με το Κ.Ι.Π.Α, εναντίον των πράξεων της Ρ.Α.Ε και αφετέρου να συνεισφέρουν, όσο μπορούν, οικονομικά με κατάθεση στον παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό του Κ.Ι.Π.Α, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για τη διάσωση του νησιού από την βιομηχανοποίησή του.

Για κάθε καταβολή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με το Κ.Ι.Π.Α, για να εκδοθεί η αντίστοιχη απόδειξη, που αποστέλλεται στο όνομα του καταθέτη.

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84 ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984 BIC: ETHNGRAA

Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ


ή κάντε την καταβολή σας απευθείας ηλεκτρονικά με χρεωστική/πιστωτική κάρτα