ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης

Μονοπάτια και Πυρκαγιές

Ένα δύσκολο και σκληρό καλοκαίρι οδεύει σιγά σιγά προς την ωριμότητά του. Ένα καλοκαίρι στιγματισμένο από τον παρατεταμένο βασανιστικό καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, και κυρίως από τους καπνούς των πυρκαγιών, κρατώντας τη σκέψη μας καρφωμένη στην κλιματική κρίση που κάνει το πρόσωπό της ορατό ολοένα και πιο πιεστικά.
Το μυαλό μας είναι εστιασμένο στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, στους κόπους μιας ζωής που χάθηκαν, στο φόβο τους ότι ο τόπος τους και ο τρόπος ζωής τους δε θα είναι ποτέ ο ίδιος πια, στα χαμένα δάση, στα πλάσματα που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν ή υποφέρουν από τις συνέπειες της πυρκαγιάς πάνω τους.
Οφείλουμε ωστόσο να δούμε την ευρύτερη εικόνα, και το πως μπορούμε να προβλέψουμε και να διευκολύνουμε τη διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον.
Τα μονοπάτια είναι άριστο εργαλείο, καθώς διευκολύνουν την πρόσβαση σε δύσβατες, δασώδεις περιοχές. Η διαρκής φροντίδα και συντήρησή τους, ώστε να λειτουργήσουν την κρίσιμη στιγμή εντέλει – και – ως αντιπυρικές ζώνες είναι κρίσιμης σημασίας.
Μονοπάτια που περπατιούνται, είναι επίσης άριστο εργαλείο πρόληψης, καθώς συντελούν στο να γίνονται αντιληπτές επικίνδυνες εστίες συγκεντρωμένης καύσιμης ύλης, απορριμάτων, καλωδίων, ή παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν σπινθήρες. Επίσης, μονοπάτια που περπατιούνται μπορούν να προλάβουν κακόβουλα σχέδια εμπρησμού, καθώς η συχνή κίνηση πεζοπόρων λειτουργεί αποτρεπτικά στην προετοιμασία τους.
Από πλευράς μας εργαζόμαστε για να καταστήσουμε τους πεζοπόρους ενημερωμένους και ενεργούς συμμάχους των δυστυχώς χρονίως υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας. Με τη χρήση των ιστοσελίδων και των εφαρμογών για τα μονοπάτια μπορούν να ενημερώνουν άμεσα τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του μονοπατιού που περπατούν για το όποιο επικίνδυνο σημείο διέσχισαν ζητώντας την κατάλληλη παρέμβαση.
Τέλος… ευαισθητοποίηση!!!
Πολίτες που πεζοπορούν και αρέσκονται σε εξορμήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο, που βρίσκονται σε επαφή με τη φύση, και δεν τη βλέπουν ως κάτι επικίνδυνο και ξένο προς αυτούς, αλλά, ως συνέχεια και συμπλήρωμα του εαυτού τους, της καθημερινότητας και της αποζητούμενης ευεξίας τους, είναι πολίτες που θα αδιαφορήσουν λιγότερο, και θα πιέσουν τις αρχές προς την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών ώστε σκηνές σαν τις φετινές να περιοριστούν στο δυνατόν ελάχιστο.
πηγή: Paths of Greece