Το δεύτερο και πλήρως εναρμονισμένο με τα νέα δεδομένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) του προγράμματος αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης «Μονοπάτια Κυθήρων – Kythera Trails» θα υπογραφεί το πρωί του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022, παρουσία του πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τη μέχρι τώρα επιτυχημένη συνεργασία των τεσσάρων φορέων: του  Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων (ΕΕΠΚΑ), του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και του Μεσογειακού Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

To Kythera Trails είναι πλέον μια από τις πιο αναγνωρισμένες και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη φάση του προγράμματος δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο: το πλατινένιο βραβείο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού ‘Tourism Awards 2022’.

Το προηγούμενο Μνημόνιο Συνεργασίας διήρκησε από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και ως αποτέλεσμα είχε μια σειρά καινοτόμων έργων και δράσεων. Το δίκτυο μονοπατιών Kythera Trails επεκτάθηκε στα 100 χιλιόμετρα (από 32), και αποτελείται πλέον από 11 θεματικές διαδρομές. Βάσει της επιστημονικής καταγραφής και εθνογραφικής μελέτης, αναπτύχθηκαν αφηγήσεις οι οποίες αναδεικνύουν 417 σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς  κατά μήκος αυτών. Όλη η πληροφορία είναι εύκολα προσβάσιμη στη νέα ιστοσελίδα του προγράμματος και στην εφαρμογή για κινητά.

Μεταξύ άλλων, το Kythera Trails είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών, έχει βραβευθεί με την πιστοποίηση Green Flag Trails, συμμετείχε σε πολλά διεθνή fora και θεματικές εκθέσεις, ενώ έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα σε έντυπα και ιστοσελίδες. Η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται σταδιακά, τονώνοντας τις επιχειρήσεις του νησιού αλλά και στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα. Τα Κύθηρα πρωτοπορούν στο γρήγορα αναπτυσσόμενο τουρισμό περιπέτειας και στόχος είναι με το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας να εξελιχθούν σε κορυφαίο αειφόρο προορισμό.


Περισσότερες Πληροφορίες & Σύνδεσμοι

Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Web / App / Facebook / Instagram / YouTube / Tripadvisor

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).