Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την κυκλικότητα του τουρισμού στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής;  

Το τριήμερο κυκλικού τουρισμού, το οποίο συνδιοργάνωσε το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) στις 13-15 Μαΐου στην Αίγινα, έκλεισε με τον πιο εορταστικό τρόπο τη σειρά διαβουλεύσεων για τη στρατηγική τουρισμού της ΠΕ Νήσων, η οποία βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν υφιστάμενα προγράμματα και καλές πρακτικές από τα νησιά της περιφέρειας.

Το ΚΙΠΑ εκπροσώπησε ο διευθυντής προγραμμάτων, Ρήγας Ζαφειρίου, αναφέροντας τα καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος Kythera Trails (όπως πράσινες υποδομές, επιστημονική προσέγγιση INCREAte μεταξύ άλλων) τα οποία το οδήγησαν στο πλατινένιο βραβείο για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στα Tourism Awards 2022.

Παρουσιάσεις έγιναν και από άλλους φορείς όπως η οργάνωση Καθετή από τον Πόρο, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και το Δίκτυο Δήμων Νήσων Αττικής. Η κυρίως εισήγηση έγινε από την κ. Καλαντζοπούλου του Δικτύου CIVINET Greece – Cyprus και αφορούσε συγκεκριμένα μέτρα για τους 4 πυλώνες κυκλικού τουρισμού (Ενέργεια, Κινητικότητα, Απορρίμματα, Νερό), όπως αναδείχθηκαν από το ευρωπαϊκό έργο INCIRCLE του Interreg MED.

Το τριήμερο έκλεισε με τη βιωματική γνωριμία του κοινού με τις αρχές και τις πρακτικές του περιπατητικού, του ποδηλατικού και του εν γένει «κυκλικού τουρισμού»: περιήγηση στο νησάκι της Μονής, ποδηλατική βόλτα, πεζοπορία στα μονοπάτια της Αίγινας και πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το Δίκτυο CIVINET Greece – Cyprus και ο Δήμος Αίγινας ήταν βασικοί διοργανωτές του τριημέρου που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

 


ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, αλλά και με έργα όπως η αποκατάσταση, μεταξύ άλλων, των παραδοσιακών μονοπατιών. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram

Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Web / App / Facebook / Instagram / YouTube / Tripadvisor

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Ευρωπαϊκό έργο INCIRCLE του Interreg MED: https://incircle.interreg-med.eu/