Για ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας των Κυθήρων είναι πλέον αποδεκτό ότι τα μονοπάτια του νησιού προσφέρουν πολλαπλά, τόσο στον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος, όσο και στην υγεία και ευεξία του τοπικού πληθυσμού που τα τελευταία χρόνια περπατάει όλο και περισσότερο σε αυτά. Μόλις πρόσφατα, το οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων έφτασε τα, περίπου, 100 χλμ σε 11 διαδρομές και έγινε ένα από τα καλύτερα μελετημένα δίκτυα μονοπατιών στην Ελλάδα. Το παραπάνω συνέβη όχι μόνο με μεθοδική δουλειά, αλλά και την αγαστή συνεργασία των φορέων που στηρίζουν το πρόγραμμα Kythera Trails. Έτσι, με τη συμμαχία του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) ως διαχειριστή του προγράμματος, του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το πρόγραμμα των μονοπατιών των Κυθήρων μπορεί να υπερηφανεύεται για όλα όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής.

Και ενώ ακόμα το χρώμα της σήμανσης των τελευταίων διαδρομών είναι φρεσκοστρωμένο, το MedINA χρηματοδότησε την εκπόνηση της μελέτης και την αδειοδότηση για την επέκταση του δικτύου, η οποία προσθέτει 7 νέες διαδρομές συνολικού μήκους 68 χιλιομέτρων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κυκλική διαδρομή στα Μητάτα και Βιαράδικα, οι πρώτες μεγάλου μήκους γραμμικές διαδρομές αλλά και οι τρεις πρώτες διαδρομές στα Αντικύθηρα. Με τις προσθήκες αυτές, το Kythera Trails θα γίνει το πρώτο ενιαίο δίκτυο μονοπατιών που θα εκτείνεται σε δύο νησιά. Η μελέτη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το εξαιρετικό δυναμικό σε παραδοσιακά μονοπάτια και τον πολιτιστικό πλούτο των Κυθήρων.

Ένας επιμέρους σκοπός της μελέτης, και άκρως σημαντικός, είναι η συνολική ανάπτυξη και προβολή του δικτύου μονοπατιών στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας. Με τον τρόπο αυτό, προσβλέπουμε στο να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών – πεζοπόρων με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο νησιών.

Η μελέτη παραδόθηκε προσφάτως από το MedINA σε όλους τους εταίρους, με τους οποίους βρισκόμαστε στην από κοινού διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Σαν συνδρομητής στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος Κυθήρων έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση της μελέτης.