logokipa

Αγαπητοί φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Το 2020 ξεκίνησε με την πανδημία του COVID-19, η οποία άλλαξε ριζικά τη ζωή μας και τις δραστηριότητές μας. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία αυτή θα δημιουργήσει νέες συνθήκες διαβίωσης και τραγικές για τον άνθρωπο μεταβατικές εμπειρίες. Το στοίχημα μέσα σε αυτή τη λαίλαπα είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συμβίωσης, ώστε να ξεπεράσουμε τη σκληρή μεταβατικότητα χωρίς να χαθεί η αξία του ανθρώπου.

Το μικρό μας Ίδρυμα κινείται με τη βασική ιδέα ότι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Κυθήριων και των Αντικυθήριων είναι η ανάπτυξη της ποιότητας ζωής τους – μια ισόρροπη ανάπτυξη υλικής διαβίωσης και πολιτισμού. Το Ίδρυμα προχωρά με βάση το παραπάνω όραμα και όλες οι δράσεις του διέπονται από την αρχή της ορθολογικής ιεράρχησης και τον σωστό σχεδιασμό.

Φιλοδοξούμε, Κυθήριοι και φιλοκυθήριοι, να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, σε μια κοινή πορεία για την επίτευξη των στόχων μας. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις δράσεις του ΚΙΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ

Γιώργος Π. Κασιμάτης

Η νέα ιστοσελίδα του ΚΙΠΑ

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει νέα ιστοσελίδα (https://kipa-foundation.org/) με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για τη λειτουργία και το έργο του Ιδρύματος. Η νέα ιστοσελίδα είναι πιο σύγχρονη, πιο φιλική προς το χρήστη, πιο εύκολη στην πρόσβαση πληροφοριών και παρέχει αρκετούς τρόπους επικοινωνίας. Στο νέο διαδικτυακό τόπο μπορείτε να ενημερωθείτε για τη λειτουργία του ιδρύματος αλλά και όλα τα προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιεί.
Παράλληλα, το ΚΙΠΑ διευρύνει την παρουσία του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με νέα σελίδα στο Instagram.

Η αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας του Ιδρύματος αποτελεί σημαντικό βήμα για να τονωθεί η διάδραση με την απανταχού κυθηραϊκή κοινωνία. Το ΚΙΠΑ θέλει να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να πραγματοποιήσει και να καλλιεργήσει συνεργασίες. Να γίνει, όπως έχει γράψει και ο Ιδρυτής του, Γιώργος Ι. Κασιμάτης, μια «πραγματική κυψέλη σκέψης, σχεδιασμού και δράσης για την ποιοτική ανάπτυξη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων».

Τα νέα γραφεία του ΚΙΠΑ σε Κύθηρα και Αθήνα

Τα νέα γραφεία του ΚΙΠΑ, σε Κύθηρα και Αθήνα, είναι έτοιμα. Στα Κύθηρα, τα γραφεία μεταφέρθηκαν στο Κάτω Λιβάδι, σε ίδιο χώρο που προσέφερε ο Καθηγητής και Ιδρυτής του ΚΙΠΑ, Γιώργος Ι. Κασιμάτης. Στην Αθήνα, τα γραφεία του Ιδρύματος στεγάζονται στον 6ο όροφο του Τριφύλλειου Μεγάρου Κυθηρίων, ευγενική παραχώρηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος, δίπλα με τα άλλα κυθηραϊκά σωματεία.

Γραφείο Κυθήρων: Κάτω Λιβάδι, TK 80100, Κύθηρα (2ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Λιβαδίου – Καλάμου) | Τηλ. +3027360 37006 | Fax +3027360 38273

Γραφείο Αθήνας: Θεμιστοκλέους 5, 10677 Αθήνα (Τριφύλλειο Μέγαρο Κυθηρίων, 6ος όροφος) | Τηλ. +30 210-3832806

Τις ακριβείς τοποθεσίες μπορείτε να τις βρείτε και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Τα Μονοπάτια των Κυθήρων γίνονται τα πρώτα δύο στην Ευρώπη που λαμβάνουν την πιστοποίηση “Green Flag Trails”

Δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=3u3Aflx-2Qw

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network) συγκέντρωσε στα Κύθηρα 30 επαγγελματίες μονοπατιών από 13 χώρες για να προάγουν την αειφορία των μονοπατιών και να γίνουν επιθεωρητές του Green Flag Trails.

Ως αποτέλεσμα, το Kythera Trails έγινε το πρώτο δίκτυο που έλαβε την πιστοποίηση Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία (Green Flag Trails) για την αειφορική διαχείριση.
Μονοπάτια – Δράσεις & Ολοκληρωμένη συντήρηση του δικτύου “Kythera Trails”

Οι χειμερινές περιπατητικές εκδηλώσεις ‘Winter Sunday Walks’, που εδώ και τέσσερα χρόνια διοργανώνει η τοπική εταιρεία «Pyrgos House» με την ομάδα του Kythera Trails, έχουν γίνει πλέον θεσμός στα Κύθηρα. Το ΚΙΠΑ στήριξε τις φετινές εκδηλώσεις, με τη διοργάνωση μίας εκδρομής, με ενίσχυση της επικοινωνίας και με σχεδιασμό αφισών και banner. Ωστόσο, η εαρινή πεζοπορική περίοδος συνέπεσε χρονικά με την πανδημία COVID-19 και συνεπώς ακυρώθηκε εξ’ ολοκλήρου, μαζί με τα εθελοντικά προγράμματα και τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Παρά την αρνητική συγκυρία, το ΚΙΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει με τη δράση «Συντήρηση Δικτύου Μονοπατιών Κυθήρων – Kythera Trails 2020» Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν επιθεώρησης και προετοιμασίας, σε τμήματα που είχαν ανάγκη, κατά μήκος των 11 πεζοπορικών διαδρομών του δικτύου, οι οποίες βασίζονται σε παλιά παραδοσιακά μονοπάτια.

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και εκτεταμένη συντήρηση μονοπατιών στα Κύθηρα που ενισχύει όλα τα έργα των προηγούμενων χρόνων. Επίσης, το σύστημα πιστοποίησης Green Flag Trails γίνεται σταδιακά δομικό στοιχείο της διαχείρισης των Μονοπατιών των Κυθήρων.

Μέχρι τώρα, δύο διαδρομές του Kythera Trails είναι οι πρώτες που πιστοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για επιθεωρητές μονοπατιών, που έλαβε χώρα στα Κύθηρα τον Οκτώβριο του 2019. Μελλοντικός μας στόχος είναι, παράλληλα με τη συντήρηση, να πιστοποιηθούν οι περισσότερες διαδρομές του δικτύου.

Οι εργασίες έγιναν σε απόλυτο συντονισμό με κατοίκους και τοπικούς συλλόγους του νησιού, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα συγκεκριμένων τμημάτων μονοπατιών. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης αυτής: την ακούραστη ομάδα συντήρησης, όλους τους ιδιώτες, τις τοπικές επιχειρήσεις, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού, τους Tοπικούς Συλλόγους του Καραβά (Πορτοκαλιά του Καραβά, Πατρικία Σχολή, Ο Όμορφος Καραβάς) και τον Σύλλογο Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου. Επίσης, ευχαριστούμε τους φίλους, χορηγούς, και δωρητές του ΚΙΠΑ που υποστηρίζουν ηθικά και υλικά τις δράσεις του. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα Κύθηρα ένα νησί που σέβεται, διατηρεί και αξιοποιεί την κληρονομιά του.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα μονοπατιών του ΚΙΠΑ εδώ

Επισκεφτείτε τα μονοπάτια των Κυθήρων ‘Kythera Trails’: Facebook / Instagram / Web

Το “Kythera Trails” στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Με απόλυτη επιτυχία παρουσιάστηκε, στις 21 Ιανουαρίου 2020, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων το έργο που έχει γίνει στα Κυθηραϊκά Μονοπάτια. Την παρουσίαση έκαναν οι: κ. Γιώργος Π. Κασιμάτης, Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), ο κ. Αλέξης Κατσαρός, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και ο κ. Ρήγας Ζαφειρίου, Τεχνικός Σύμβουλος, Διευθυντής του Προγράμματος μονοπατιών του ΚΙΠΑ και Ερευνητής/Σύμβουλος του MedINA.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του Μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, του ΚΙΠΑ και του MedINA, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του έργου είναι η αποτελεσματική συνεργασία των τεσσάρων φορέων του προγράμματος, όπως και η συνεχής ηθική και οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο Κυθήρων και ιδιαίτερα του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος εξ’ αρχής αγκάλιασε το έργο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα οικονομικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την πεζοπορία. Η πεζοπορία είναι, πλέον, η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στον κλάδο τουρισμού περιπέτειας, που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παγκοσμίως. Τα μονοπάτια είναι μια από τις αποδοτικότερες επενδύσεις για τα Κύθηρα, με ταχύτατη απόσβεση. Ενισχύεται η τοπική οικονομία και η βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων κυθηραϊκών επιχειρήσεων. Η παρουσίαση έκλεισε με την ανάγκη να χτίσουμε ένα κοινό όραμα για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των Κυθήρων, αναδεικνύοντας το δίκτυο μονοπατιών μας ως ένα από το πιο ολοκληρωμένα, καινοτόμα και διεθνώς αναγνωρισμένα στην Ελλάδα.

Διαβάστε πιο αναλυτικά για τα οφέλη της πεζοπορίας στην τοπική οικονομία εδώ

Φαράγγια Κυθήρων–η Via Ferrata στη σκιά της Παλιόχωρας

Το ΚΙΠΑ υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού στα Κύθηρα. Μετά το δίκτυο μονοπατιών, το ΚΙΠΑ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αξιοποίησης επιλεγμένων φαραγγιών στα Κύθηρα.

Πρώτο έργο του προγράμματος είναι το «σιδερόστρωτο» μονοπάτι, τύπου VIA FERRATA, κάτω από τη σκιά της Παλιόχωρας, το οποίο καλεί τους επισκέπτες στον «κρυφό κόσμο» της Κακιάς Λαγκάδας. Είναι το πρώτο ορειβατικό μονοπάτι τέτοιου τύπου, που αναπτύσσεται σε μικρό νησί της Ελλάδας, και είναι ενσωματωμένο αρμονικά στο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων «Kythera Trails».

Το Ίδρυμα συνεργάστηκε με την τοπική εταιρία τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων «Outdoor Activities Greece», αναπτύσσοντας ένα διαχειριστικό σχέδιο, χρηματοδοτώντας την οικονομοτεχνική μελέτη των πρώτων τριών διαδρομών Via Ferrata και υλοποιώντας την πρώτη από αυτές. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών τύπου Via Ferrata, διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και ταυτόχρονα συμπληρωματικά ενός από τα πιο αναγνωρισμένα δίκτυα παραδοσιακών μονοπατιών στην Ελλάδα.

Πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στήριξη της τοπικής οικονομίας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν πραγματικά το χρειάζεται, και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του προγράμματος Φαράγγια Κυθήρων

Έκδοση βιβλίου με τίτλο «Canyoning στα φαράγγια των Κυθήρων»

Το ΚΙΠΑ υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου του εκπαιδευτή κατάβασης φαραγγιών Γιάννη Μπρομοιράκη με τίτλο «Canyoning στα φαράγγια των Κυθήρων». Για τον συγγραφέα «τα Κύθηρα είναι ένας τόπος μαγικός» και οι 7 καταβάσεις φαραγγιών που περιέχει το βιβλίο είναι «μικρά διαμαντάκια» που θα εντάξουν τα Κύθηρα στο κοινό της διάσχισης φαραγγιών.

Τα Κύθηρα, αν και μικρό νησί, μπορεί να γίνει προορισμός Canyoning,. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του τουρισμού που διοργανώνουν τέτοια ταξίδια ή τις ομάδες που ασχολούνται με αυτήν την υπαίθρια δραστηριότητα, το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο. Η έκδοση αυτή αποτελεί έναν Τεχνικό Οδηγό κατάβασης φαραγγιών για τα Κύθηρα με περιγραφές, τεχνικά στοιχεία και εκπληκτικές φωτογραφίες για 7 διαδρομές: Μυλοπόταμος Ι, Μυλοπόταμος ΙΙ, Κάκκαβος, Περιστεριώνας, Κακιά Λαγκάδα, Ροζώνες και Βαθύ Λαγκάδι.

Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη

Το ΚΙΠΑ πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι όχι μόνο ο βασικότερος πυλώνας κοινωνικής συνοχής των Κυθήρων, αλλά και η ραχοκοκαλιά της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού μας.

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα νέο κοινωφελές πρόγραμμα ποιοτικής αγροτικής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα βιώσιμης γεωργίας στα Κύθηρα, θα προάγει την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη διατήρηση του αγροτικού χαρακτήρα του νησιού.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται δυνατή η μεταφορά τεχνογνωσίας από το μεγάλο αγροτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το MedINA στη Λήμνο, με τίτλο Terra Lemnia, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμια Αιγαίου και άλλους οργανισμούς.

Έχουν πραγματοποιηθεί οι αρχικές συναντήσεις με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νησιού. Η πρώτη συνάντηση με τους συνεταιρισμούς των ελαιοπαραγωγών έγινε στις αρχές του έτους και η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 16/6/2020, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η όλη διαδικασία.

Παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και στις 3/7/2020 κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου .

Το πρόγραμμα αυτό συμβαδίζει απόλυτα με τον βασικό σκοπό του Ιδρύματος ο οποίος είναι, σύμφωνα και με τον τίτλο του, η ποιοτική ανάπτυξη της κυθηραϊκής κοινωνίας. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του προγράμματος.

Ορεινοί Ποδηλατόδρομοι

Ο εναλλακτικός τουρισμός στα Κύθηρα, μετά από την ολοκλήρωση της 1ης φάσης των μονοπατιών και την προσβασιμότητα των φαραγγιών με την τεχνική της VIA FERRATA, θα συμπληρωθεί από τη χαρτογράφηση, την ανάδειξη, τη σηματοδότηση και την οργάνωση ορεινών δρόμων ποδηλάτου.

Έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και η σχετική πρόταση είναι έτοιμη προς υποβολή στο προσεχές διάστημα.

Αγγλικά σχολεία

Η αποκατάσταση των αγγλικών σχολείων της Μηλαπιδέας και της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου υπήρξε από τους πρώτους στόχους του ΚΙΠΑ.

Οι αρχιτεκτονικές και οικονομικές μελέτες έχουν εκπονηθεί και στις 14/7/2020 πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής κ Βάσω Μπόγρη.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Ίδρυμα προσέφερε ποσότητα τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κυθήρων. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, το ΚΙΠΑ θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στη σημαντική, αυτή, προσπάθεια βοήθειας προς τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη.

Κατοχύρωση Εμπορικών Σημάτων

Ολοκληρώθηκε η καταχώρηση των δύο εμπορικών σημάτων του ΚΙΠΑ (Λογότυπος του ΚΙΠΑ και του Kythera Trails) στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.