Αγαπητοί φίλες και φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Το Ίδρυμα μας συνέχισε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και το 2ο εξάμηνο το έργο του σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω κατεγράφη σημαντική πρόοδος σε όλα τα προγράμματα ενώ προστέθηκε και ένα πολύ σημαντικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ουσιαστική ήταν και παρουσία μας σε εκδηλώσεις και συνέδρια τοπικού και διεθνούς επιπέδου καθώς και οι συνεργασίες με άλλους οργανισμούς.
Μπαίνοντας αισίως στο 3ο μήνα του χρόνου θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις φίλες και φίλους του ΚΙΠΑ την ετήσια συνδρομή (20 Ευρώ) η οποία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του Ιδρύματος

(Iban NBG: GR3801103800000038029603032 ).

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Π. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ


 

FUTURAL

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμά μας πέτυχε να γίνει ανάδοχος ενός νέου πανευρωπαϊκού προγράμματος του FUTURAL. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχος είναι να δοκιμασθούν καινοτόμες προτάσεις, κοινωνικές, τεχνολογικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα υποβληθούν.

Αυτό θα γίνει μέσω της συν δημιουργίας έξι (6) πιλoτικών δράσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε, που ποικίλλουν ως προς τη γεωγραφική και κοινωνικό-πολιτισμική υφή (συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του νησιού των Κυθήρων, το οποίο αναφέρθηκε ως «έξυπνο χωριό» από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πρόσφατο συνέδριο του Συμφώνου Αγροτικής Ανάπτυξης) με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των ευάλωτων ομάδων.

Ο δρόμος του FUTURAL προς την καινοτομία θα ανοίξει μέσω κοινών δράσεων και σχεδίων διακυβέρνησης, μετά από διεπιστημονική και πολυπαραγοντική προσέγγιση. Μια στρατηγική δικτύωσης θα επιτρέψει τη σύνδεση με σχετικούς οργανισμούς, δίκτυα, έργα, πρωτοβουλίες και «έξυπνα χωριά» για τη διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των αγροτικών κοινοτήτων στην κοινωνία.

Ορεινοί Ποδηλατόδρομοι

Το δίκτυο διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων ολοκληρώθηκε στα Κύθηρα από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), συμβάλλοντας στην ανάδειξη του νησιού ως προορισμός βιωματικού τουρισμού περιπέτειας. Η δημιουργία των ποδηλατικών διαδρομών λειτουργεί συμπληρωματικά με το δίκτυο των πεζοπορικών και των διαδρομών διάσχισης φαραγγιών, και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας στην ανάδειξη των Κυθήρων ως ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό.

Ο πρώτος επίσημος, αγώνας με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, εχει προγραμματισθεί για την 1 Απριλίου 2023. Θα περιλαμβάνει τρείς αγωνιστικές διαδρομές Marathon, Expert και Svelta. Λεπτομέρειες για τον αγώνα και τους όρους συμμετοχής θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Μελισσοκομικά πάρκα


Η διαχρονική αξία και φήμη του κυθηραϊκού μελιού και η άμεση σύνδεσή του με την κυθηραϊκή οικογένεια και τους –απανταχού επί γης– Κυθήριους δημιουργεί την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων για:
α) τη μελέτη, υποβοήθηση και προστασία της σπάνιας τοπικής χλωρίδας, η οποία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση της ιδιαίτερης τοπικής μελισσοκομίας,
β) την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων για τη διατήρηση του χαρακτήρα αυτού του ιστορικού για τα Κύθηρα προϊόντος,
γ) την προβολή της μελισσοκομίας ως αναπόσπαστου στοιχείου της κυθηραϊκής ταυτότητας.

Το ΚΙΠΑ, σε συνεργασία με την ΕΕΠΚΑ και με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, προχωρά στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερης μελισσοκομικής αξίας και προς όφελος όλων των μελισσοκόμων του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη του συγκεκριμένου παραγωγικού και πολιτισμικού χαρακτηριστικού ως συγκριτικού πλεονεκτήματος των Κυθήρων.

Πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη των Κυθήρων

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γεωργικής παραγωγής στα Κύθηρα το ΚΙΠΑ έχει δρομολογήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με τον κ. Μπιλάλη και την ομάδα του προκειμένου να γίνει μια συνολική μελέτη για την για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη των Κυθήρων.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλες οι μελέτες που έγιναν στο παρελθόν για τα Κύθηρα από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ιδρύματα. Επιπλέον, συγκεντρώνουμε στοιχεία για την παραγωγή σιταριού στο νησί μας από τους πολλούς ιδιώτες που καλλιέργησαν σιτάρι αυτό τον χρόνο για να εξερευνήσουμε την δυνατότητα σημαντικής αύξησης παραγωγής αλευριού για την τροφοδότηση των φούρνων του νησιού για την παραγωγή το Κυθηραϊκού παξιμαδιού και όχι μόνο.

ΣυμΑΤΑ

Το Κ.Ι.Π.Α, σε συνέχεια των επιτυχημένων δράσεων και προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα Κύθηρα από κοινού με το Mεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ανταποκρίθηκε σε νέο κάλεσμα συνεργασίας. Πρόκειται για το έργο «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη – ΣυμΑΤΑ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, σε συνεργασία με το Green Tank.

Η ΣυμΑΤΑ έχει ως απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση της υπαίθρου, από τις ίδιες τις κοινότητές της, μέσω της υποστήριξης και ανάπτυξης τοπικών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Κάτω από την ομπρέλα φορέων της ΣυμΑΤΑ που θα ενδυναμώνει τους επιμέρους φορείς, το ΚΙΠΑ αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της και μέσω της εξωστρέφειας και συνέργειας με άλλους τοπικούς φορείς της Ελλάδας, στοχεύει στη ενδυνάμωση του ιδρύματος, εμπνέεται από την γνώση που αποκόμισε και ετοιμάζεται να προχωρήσει στα επόμενα βήματα δράσεων σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας των Κυθήρων.
Η εικόνα καταργήθηκε από τον αποστολέα.

Εκδηλώσεις

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων, διοργάνωσε παράσταση στις 23 Ιουλίου 2023 στο θέατρο του Πολυχώρου Ζείδωρος, στο Καψάλι Κυθήρων. Η παράσταση βασίστηκε στο βιβλίο της κυρίας Κούλας Κασιμάτη για τη μετανάστευση των Κυθηρίων στην Αυστραλία και συνέλεξε ιστορίες, τραγούδια, φωτογραφίες και γενικότερο υλικό από τον τοπικό πληθυσμό του νησιού. Με το υλικό αυτό δημιουργήθηκε ένα μουσικό ντοκιμαντέρ – μια «τελετή αποχαιρετισμού» των ανθρώπων. Πρόκειται για τη σύνθεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου – σαν ένα μεγάλο μοιρολόι που, με κέντρο την ανθρώπινη φωνή, προσφέρει την υπενθύμιση- λύτρωση που έρχεται από τη σχέση των ανθρώπων με τη γη τους και τον αποχωρισμό από αυτήν. Μια ετεροχρονισμένη τελετή ανακούφισης και μνήμης. Ένα μεγάλο χιλιοειπωμένο Αντίο.

Η παράσταση, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, μέρος του προγράμματος με τίτλο «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός».
Προηγήθηκε εκδήλωση στο Hidden Retreat, όπου το ΚΙΠΑ ευχαρίστησε τους χορηγούς της παράστασης, όπου παρευρέθηκαν πολλοί ομογενείς της Αυστραλίας με τις οικογένειές τους.

Μουσικό-θεατρικό εργαστήρι


Το ΚΙΠΑ επίσης διοργανώνει σε συνεργασία με το Child Care Services από τον Νοέμβριο μουσικο-θεατρικό εργαστήρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα, ενισχύοντας τον ενεργό ρόλο του στην τοπική κοινωνία. Σκοπός της δράσης είναι η ελεύθερη έκφραση μέσω της κίνησης, του αυτοσχεδιασμού, της μουσικής αγωγής και του παιχνιδιού ρόλων.

Στο εργαστήρι τα παιδιά γνωρίζουν τα Τσιριγώτικα παραμύθια, τους μύθους και τις παραδόσεις μεταφέροντας τα στο σήμερα. Τα Τσιριγώτικα παραμύθια γίνονται το έναυσμα για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα συναισθήματα τους και το σώμα τους, να εκφραστούν και να αναδείξει το καθένα την προσωπικότητα του.

Απώτερος σκοπός του εργαστηρίου, μέσα από τα διάφορα δημιουργικά εργαλεία έκφρασης, είναι η δημιουργία μιας παράστασης ώστε να αναδειχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα της συμμετοχής και προσπάθειας των παιδιών.

Τα Κύθηρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στη Σκιάθο


Τα Κύθηρα συμμετείχαν στη σημαντικότερη συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί για τα μονοπάτια σε ελληνικό έδαφος. Εκπρόσωποι των κορυφαίων μονοπατιών του κόσμου, όπως τα Appalachian Trail και Bruce Trail, έδωσαν το παρόν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Μετά την Κορέα, την Ιαπωνία και το Σαντιάγο της Ισπανίας, τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Σκιάθου, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη η οποία υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης δικτύων μονοπατιών και την κρατική δέσμευση για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δήμους και περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Στο συνέδριο συμμετείχαν 228 επαγγελματίες μονοπατιών και εκπρόσωποι φορέων από 32 χώρες, ενώ 130 εισηγητές έκαναν παρουσιάσεις σε 34 θεματικές ενότητες σχετικές με τα μονοπάτια. Τη συμμετοχή των Κυθήρων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών υποστήριξε το Ίδρυμά μας. O συντονιστής του προγράμματος “Kythera Trails – Μονοπάτια Κυθήρων”, του ΚΙΠΑ κ. Ρήγας Ζαφειρίου, παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα στοιχεία εκείνα που χάρισαν στα Κύθηρα την κορυφαία διάκριση platinum στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού ‘Tourism Awards 2022’, σε όλη την ενότητα ‘Sustainability’ (‘Αειφορία’).

36η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων


Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) συμμετείχε στην 36η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 20 Αυγούστου 2022.

Στο περίπτερο πληροφόρησης του ΚΙΠΑ, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα κυριότερα προγράμματα και δράσεις του ιδρύματος, όπως το Terra Kytheria για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και την πιστοποίηση Terra Vita που ελάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο στους ελαιώνες του νησιού. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν βιβλία για τα φαράγγια των Κυθήρων καθώς και φυλλάδια και χάρτες Kythera Trails για το δίκτυο μονοπατιών και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας μοιράζονται το ίδιο όραμα για το μέλλον των Κυθήρων και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση του ιδρύματος.