Τα Κύθηρα συμμετείχαν στη σημαντικότερη συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί για τα μονοπάτια σε ελληνικό έδαφος.

Εκπρόσωποι των κορυφαίων μονοπατιών του κόσμου, όπως τα Appalachian Trail και Bruce Trail, έδωσαν το παρόν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών (World Trails NetworkWTN), η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.  

Για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Μετά την Κορέα, την Ιαπωνία και το Σαντιάγο της Ισπανίας, τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Σκιάθου, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση 26-30 Σεπτεμβρίου με τον ενθουσιασμό και την συνεχή παρουσία του Δημάρχου, κ. Θοδωρή Τζούμα.  

Μεταξύ άλλων, στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη η οποία υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης δικτύων μονοπατιών και την κρατική δέσμευση για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δήμους και περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).  

Την τελετή χαιρέτισε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφερόμενος στον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της περιφέρειας, ανέφερε ειδικά τα Μονοπάτια των Κυθήρων, ως βέλτιστη πρακτική για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, στην ενότητα 6Α «Μονοπάτια και Τουρισμός», ο συντονιστής του προγράμματος “Kythera Trails – Μονοπάτια Κυθήρων”, κ. Ρήγας Ζαφειρίου, παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα στοιχεία εκείνα που χάρισαν στα Κύθηρα την κορυφαία διάκριση platinum στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού ‘Tourism Awards 2022’, σε όλη την ενότητα ‘Sustainability’ (‘Αειφορία’). 

Στο συνέδριο συμμετείχαν 228 επαγγελματίες μονοπατιών και εκπρόσωποι φορέων από 32 χώρες, ενώ 130 εισηγητές έκαναν παρουσιάσεις σε 34 θεματικές ενότητες σχετικές με τα μονοπάτια. Λίγες ημέρες πριν το συνέδριο, διοργανώθηκαν πολυήμερες περιηγήσεις στα μονοπάτια της Σίφνου, της Κρήτης και του Λεχόβου (Μονοπάτια Ειρήνης) σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μονοπατιών Trails Film και εργαστήρια για την πιστοποίηση Green Flag Trails. Τη συμμετοχή των Κυθήρων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών υποστήριξε το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ). 

Περισσότερες Πληροφορίες 

Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Web / App / Facebook / Instagram / YouTube / Tripadvisor 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).