Αγαπητοί φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Η πανδημία COVID-19 και η επακόλουθη οικονομική κρίση επηρέασαν βαθιά τις ζωές των ανθρώπων. Το στοίχημα για το Νέο Έτος είναι να βγούμε επιτέλους από τη σκιά της καραντίνας στον κόσμο της επικοινωνίας και της ελευθερίας και η ζωή μας να ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανθρωπότητα θα είναι ο νικητής και αυτής της πανδημίας.

Παρά την αρνητική συγκυρία και τα προβλήματα στην οργάνωση ομαδικών δραστηριοτήτων το Ίδρυμα συνέχισε τη δράση του, με σημαντική μάλιστα πρόοδο, τόσο σε τρέχοντα  προγράμματα, όσο και σε νέες προτάσεις.

Με σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Όλοι έχουν θέση και πρόσβαση στις δράσεις του ΚΙΠΑ» θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Χαρούμενο & Ευτυχισμένο το 2021 με Υγεία και Δύναμη για όλους.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ

Γ.Π. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

 


Ένταξη της ανάπλασης του αγγλικού σχολείου Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου στον Προϋπολογισμό 2021 της Περιφέρειας Αττικής

Σχεδόν 120 χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το εμβληματικό σχολικό κτίριο που κοσμεί την πλατεία της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου θα αποκατασταθεί για να δώσει νέα πνοή στον μοναδικό αυτό οικισμό και να ενισχύσει την πολιτιστική ζωή των Κυθήρων, σε συνδυασμό και με την προγραμματιζόμενη από τον Δήμο Κυθήρων ανάπλαση της πλατείας του οικισμού ακριβώς στη θέση του κτιρίου.

Η ανάπλαση των αγγλικών σχολείων της Μηλαπιδέας και της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους του Ιδρύματος, από τη σύστασή του. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2007 με τη συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης χρήσης των δύο σχολείων από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων προς το ΚΙΠΑ. Στη συνέχεια, το Ίδρυμα ολοκλήρωσε τις μελέτες ανάπλασης, τις οποίες υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Αττικής. Έτσι, βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο, η Περιφέρεια να εντάξει την ανάπλαση του αγγλικού σχολείου της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου στον Προϋπολογισμό του 2021 με ποσό 225.000€.

Πρόκειται για εμβληματικό αρχιτεκτονικό μνημείο, με θολωτή στέγη και  χαρακτηριστικά γοτθικά παράθυρα, αντιπροσωπευτικό της περιόδου της Αγγλοκρατίας των Επτανήσων (1809 – 1864). Είναι η εποχή, κατά την οποία οργανώθηκε συστηματικά η παιδεία στα Κύθηρα. Όπως αναφέρεται στην αναθηματική πλάκα, πάνω από την είσοδο της σχολής, το σχολείο χτίστηκε από τους ίδιους τους Μυλοποταμίτες, και λειτούργησε από το 1825 μέχρι το 1902.

Το κτίριο βρίσκεται σε έναν χώρο μοναδικής πολιτιστικής αξίας, δίπλα στη μνημειακή πύλη της ενετικής καστροπολιτείας με τον Λέοντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Είναι εναρμονισμένο στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Κάτω Χώρας, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος. Είναι, επίσης, ένα τοπόσημο κατά μήκος της περιπατητικής διαδρομής Μ41, με τίτλο «Η κοιλάδα των νερόμυλων», μέρος του οργανωμένου δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails.

Ιδιαίτερη αναφορά  πρέπει να γίνει στη συνεργασία, σύμπραξη και υποστήριξη του Δήμου Κυθήρων – του Δημάρχου προσωπικά – και της Εγχωρίου Περιουσίας για την ένταξη του έργου στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά και στη θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Γ. Πατούλη και της Αντιπεριφεριάρχη Νήσων κυρίας Β. Θεοδωρακοπούλου- Μπόγρη, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρόταση. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα και το σχολείο της Μηλαπιδέας. 

Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη

Το ΚΙΠΑ πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι όχι μόνο ο βασικότερος πυλώνας κοινωνικής συνοχής των Κυθήρων, αλλά και η ραχοκοκαλιά της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού μας. Έτσι το Ίδρυμα ένωσε τις δυνάμεις του με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε ένα νέο κοινωφελές πρόγραμμα ποιοτικής αγροτικής ανάπτυξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των ελαιοκαλλιεργητών για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο του νησιού και τη βιοποικιλότητα.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με συνεταιρισμούς και παραγωγούς, διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί. Παράλληλα, οριστικοποιείται το πρότυπο πρακτικών, βάσει του οποίου θα πραγματοποιείται η πιστοποίηση του ελαιόλαδου και θα διασφαλίζεται η ποιότητά του. Τέλος, κατατέθηκε πρόταση στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης αντλεί τεχνογνωσία από το μεγάλο αγροτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το MedINA στη Λήμνο, με τίτλο Terra Lemnia. Στα πλαίσια αυτά έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ διερευνούνται και συνεργασίες με άλλους φορείς.

Το ΚΙΠΑ σάς θέλει κοντά του σε αυτό το νέο πρόγραμμα για να προβάλλουμε μαζί το ελαιόλαδο των Κυθήρων και να παρέχουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους στο νησί. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του προγράμματος.

 

Μικροφράγματα Καραβά

Το Σεπτέμβριο του 2020 υλοποιήθηκε η αποκατάσταση του συστήματος των παραδοσιακών λίθινων αναβαθμών, κατά μήκος της ρεματιάς του Καραβά από τον Αμιργιαλή μέχρι το Λουτρό. Σε λίγες μόλις ώρες από την ανακατασκευή τους, το νερό πλημμύρισε τους μικρούς ταμιευτήρες, αλλά και τις καρδιές όλων των εμπλεκόμενων με βαθύ αίσθημα  χαράς και ικανοποίησης, αφού είδαν ένα όραμα χρόνων να γίνεται πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα απλό, αλλά, ουσιώδες έργο, χαμηλού κόστους, το οποίο έχει επιδεικτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μιας και αναπτύσσεται σε άμεση σχέση με το μονοπάτι της ρεματιάς, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails. Χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό τις πέτρες της περιοχής, τα μικροφράγματα έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα των κατασκευών και είναι πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον και την αισθητική του χώρου.

Επισκέπτες και κάτοικοι μπορούν να έχουν, με τον τρόπο αυτό, μια μοναδική εμπειρία, σε ένα μονοπάτι με πλούσια βλάστηση και μικρές βάθρες νερού, που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τις τοπικές πρακτικές διαχείρισης του νερού, μέσω σύντομων αφηγήσεων που θα περιέχει η εφαρμογή των μονοπατιών για android smartphones (υπό κατασκευή).

Το έργο αυτό, έρχεται μετά από μια σειρά δράσεων που αφορούν την συνολική ανάδειξη της περιοχής του Καραβά. Πολλές κρυφές ομορφιές, έγιναν πλέον προσβάσιμες με τις διαδρομές Μ49 και Μ49Α, οι οποίες  σε συνδυασμό με την τοπική επιχειρηματική δράση και τις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων έχουν ζωντανέψει την περιοχή.

Η μελέτη και η συνολική διαχείριση του έργου έγινε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), το οποίο και χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησης αυτού.  Το έργο κατέστη εφικτό με τη σύμπραξη του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, του συλλόγου ‘Πορτοκαλιά του Καραβά’, της Πατρικίας Σχολής, του συλλόγου ‘Ο Όμορφος Καραβάς’, της ομάδας εργασίας, των εθελοντών και των κατοίκων του Καραβά.  Υλικά προσέφεραν ευγενώς  οι εταιρείες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟΣ, ΑΦΟΙ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Ο.Ε, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ.

Κυκλοφόρησε το νέο φυλλάδιο – χάρτης για τα «Μονοπάτια Κυθήρων – Kythera Trails»

Τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η σχεδίαση και η εκτύπωση του νέου διαφημιστικού φυλλαδίου του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων, Kythera Trails, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο στοχευμένης προώθησης των Κυθήρων ως αυθεντικός πεζοπορικός προορισμός. Το φυλλάδιο αυτό, περιέχει και τον πρώτο χάρτη του νέου δικτύου που αποτελείται από 11 διαδρομές, 100 χιλιομέτρων συνολικά.

Με λιτή σχεδίαση, η μπροσούρα προσκαλεί τον αποδέκτη σε ένα ξεχωριστό ταξίδι – εμπειρία ζωής, στα Κύθηρα. Το φυλλάδιο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών όπως κωδικούς, το μήκος και το βαθμό δυσκολίας των διαδρομών, το σύστημα σηματοδότησης κ.α. Το φυλλάδιο αναπτύχθηκε σε 4 γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά και Γερμανικά, που απαντούν σε αντίστοιχες αγορές-στόχους.

Η ανάπτυξη και εκτύπωση του φυλλαδίου χρηματοδοτήθηκε από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), διαχειριστικό φορέα του Κοινωφελούς Προγράμματος Μονοπατιών, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA). Ο σχεδιασμός του φυλλαδίου και η ανάπτυξη του χάρτη, πραγματοποιήθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. «Μονοπάτια της Ελλάδας» σε συνεργασία με την Εταιρεία Γραφιστικών Εφαρμογών Instinct Design και τη χαρτογραφική εταιρεία Staridas Geography.

Παρουσίαση των Μονοπατιών των Κυθήρων στο webinar του Bruce Trail του Καναδά

 

Πάνω από εκατό μέλη του Bruce Trail Conservancy στον Καναδά παρακολούθησαν το σεμινάριο με τίτλο ‘Meet our friends: A tour of 3 international Friendship Trails‘ στο οποίο συμμετείχαν τα Κύθηρα μαζί με το Cotswold Way της Αγγλίας και το Lebanon Mountain Trail του Λιβάνου.

Τα Μονοπάτια Κυθήρων ‘Kythera Trails’ είναι ενεργό μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών και κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Friendship Trails έχει αδελφοποιηθεί από το 2017 με το Bruce Trail του Καναδά. Πιο αναλυτικά, το μονοπάτι του Μυλοποτάμου Μ41 με τίτλο «Η Κοιλάδα των Νερόμυλων» έχει αδελφοποιηθεί με το «Toronto Club Section» του Bruce Trail. Πρόκειται για μία δράση προβολής, διεθνούς συνεργασίας και δικτύωσης των δύο φορέων. Το Bruce Trail Conservancy είναι από τα γνωστότερα μονοπάτια του κόσμου, αλλά και βραβευμένος φορέας για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης. Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, στις 13 Μαΐου 2017, με την παρουσία του Προέδρου του ΚΙΠΑ, Γιώργου Π. Κασιμάτη. Η αδελφοποίηση έγινε με την υποστήριξη της Κοιν.Σε.Π. «Paths of Greece – Μονοπάτια της Ελλάδας». Η παρουσίαση απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

 

Διαδικτυακή παρουσίαση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για βιώσιμη ανάπτυξη στα Κύθηρα

Το Δεκέμβριο του 2020, στα πλαίσια του μαθήματος “Διαχείριση Πολιτιστικών Αγαθών” του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με τίτλο «Αποκατάσταση Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.Πυξίδα για Αειφόρο Ανάπτυξη». Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ, Γιώργος Π. Κασιμάτης, έκανε την εισαγωγική εισήγηση και ο Διευθυντής Προγραμμάτων του ΚΙΠΑ, Ρήγας Ζαφειρίου, την παρουσίαση με εκτενή αναφορά στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται στα Κύθηρα τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες ανάπτυξης σε απομακρυσμένα νησιά που σέβονται και ενισχύουν την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Ορεινοί ποδηλατόδρομοι Κυθήρων

Τον Νοέμβριο του 2020 υπεβλήθη αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα CLLD/LEADER Πολιτισμός & Περιβάλλον «Εν Πλω», το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δίκτυου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, διαφόρων επιπέδων σε όλο το εύρος του νησιού.

Η δημιουργία των ποδηλατικών διαδρομών θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών και των διαδρομών διάσχισης φαραγγιών, Via Ferrata, και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των Κυθήρων ως προορισμό βιωματικού τουρισμού περιπέτειας. Η αίτηση έχει γίνει δεκτή στη φάση της προεπιλογής και αναμένεται η οριστική έγκριση εντός του Φεβρουαρίου 2021.

 

Μελισσοκομικά πάρκα

Το ΚΙΠΑ διαμορφώνει αυτήν την περίοδο ένα νέο πρόγραμμα που αφορά στη διατήρηση και αποκατάσταση της φρυγανικής βλάστησης των Κυθήρων, σε χέρσες περιοχές της Εγχωρίου Περιουσίας, αλλά και στη θωράκιση της ποιότητας του πασίγνωστου κυθηραϊκού μελιού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, που θα στηρίξει ποικιλοτρόπως τους μελισσοκόμους του νησιού, και θα διατηρήσει τη βιοποικιλότητα και σημαντικά είδη επικονιαστών. Στόχος είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που έχουν προταθεί, έως τώρα, περιλαμβάνουν:

– Την καταγραφή και μελέτη της ιδιαίτερης μελισσοκομικής χλωρίδας αυτών των περιοχών

– Την υποβοήθηση των απειλούμενων ειδών χλωρίδας χωρίς αλλαγή του γενετικού υλικού

– Την καλύτερη επικοινωνία και τη βελτίωση της παραγωγής, τυποποίησης και σήμανσης του μελιού αναγνωρισμένης ποιότητας και αξίας

 

Προσφορά tablet για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων των Κυθήρων

Σε μία σημαντική συνεργασία προχώρησαν τα δύο Ιδρύματα των Κυθήρων, Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων και Κ.Ι.Π.Α για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα, προσέφεραν στα σχολεία 42 tablet, με τα οποία θα μπορούν οι μαθητές όχι μόνο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης, όσο αυτά διαρκέσουν, αλλά και να υποστηρίξουν τις σχολικές τους εργασίες γενικότερα.

Έτσι, βελτιώνεται η πρόσβαση των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία άμεσα και όποτε αυτή καταστεί απαραίτητη. Παράλληλα, τα tablet είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών για να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες αλλά και στην εξάσκηση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Τα tablet θα είναι κτήμα των σχολείων, αποτελώντας έτσι πολύτιμο εργαλείο και για τις επόμενες χρονιές.

Το Τριφύλλειο Ίδρυμα αγόρασε και προσέφερε 28 tablet για τα δύο Δημοτικά σχολεία και το Κ.Ι.Π.Α. 14 για τα δύο Νηπιαγωγεία. Το συνολικό κόστος για τις 42 συσκευές ανήλθε περίπου στα 7.200 ευρώ. Τα tablet έχουν ήδη αγορασθεί και θα παραδοθούν στα σχολεία.

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Για 2η φορά το Κ.Ι.Π.Α ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Κυθήρων και προσέφερε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

 

 

 

 

 

 

 

 


Υπόμνηση

Το Κ.Ι.Π.Α δεν έχει άλλους πόρους πέραν των συνδρομών και των δωρεών των Φίλων του. Θα παρακαλούσαμε να καταβάλετε την ετήσια συνδρομή σας για το 2020 και το 2021 στον αριθμό λογαριασμού :

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

IBAN GR3801103800000038029603032