Το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουλίου στις 2.30 μμ μπορείτε να ακούσετε ζωντανά ένα απόσπασμα της συνέντευξης με τον κ. Ρήγα Ζαφειρίου, υπεύθυνο του προγράμματος Terra Kytheria, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Euranet, η Ευρώπη στον ΣΚΑΪ».

Μεταξύ άλλων, θα γίνει αναφορά στον αγροτικό και διατροφικό πλούτο των Κυθήρων και πως αυτός παντρεύεται με έξυπνα εργαλεία και καινοτόμες ιδέες για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.

Επίσης, θα συζητηθεί γιατί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν,  επέλεξε να αναφερθεί στο πρόγραμμα των Κυθήρων ως καλή πρακτική.

Η ομαδική αυτή προσπάθεια στα Κύθηρα εδράζεται σε βασικούς πυλώνες ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», τα «Έξυπνα Χωριά», η «Πράσινη Συμφωνία» και το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».

Αποδεικνύεται πως σε απομακρυσμένους, μειονεκτικούς νησιωτικούς χώρους, όπως τα Κύθηρα, η συνεργασία τοπικών και υπερτοπικών φορέων είναι μονόδρομος για την επιτυχία προγραμμάτων σαν το Terra Kytheria. Από την αρχή του προγράμματος καλλιεργούνται συνεργασίες, όπως με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη συμμετοχή των Κυθήρων ως «έξυπνο χωριό» στη δράση SmartRural 21.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Terra Kytheria – Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα: Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Αποτελεί επέκταση του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο που συντονίζει το MedINA.

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINA, Ιστοσελίδα ΚΙΠΑ, Terra Lemnia