Τα μονοπάτια ως μοχλός βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – Ρήγας Ζαφειρίου

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Ισπανίας στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2018, υπήρξε μια εμπειρία μοναδική για όλους τους επαγγελματίες μονοπατιών που παρευρέθηκαν. Το πρόγραμμα ανάπτυξης μονοπατιών και βιώσιμου τουρισμού των Κυθήρων ΄Kythera Hiking΄ είχε δυναμική παρουσία και υπήρξε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα projects του συνεδρίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια του κόσμου όπως το διάσημο Camino de Santiago που το φιλοξένησε, το Appalachian Trail των Η.Π.Α. και το Bruce Trail του Καναδά, με το οποίο τα Κύθηρα έχουν αδελφοποιηθεί.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν δεκάδες διαλέξεις, εργαστήρια, ειδικές εκδηλώσεις όπως και το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου μονοπατιών. Μεταξύ άλλων, μίλησαν οι Manuel Butler Halter, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Suh Myong Sook, εμπνεύστρια των Παγκοσμίων Συνεδρίων Μονοπατιών (Jeju Olle, Κορέα), και Galeo Saintz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών (WTN).

Στη συνεδρία ‘Μονοπάτια και Πολιτισμός’ ο Ρήγας Ζαφειρίου παρουσίασε τη μεθοδολογική προσέγγιση, τα εργαλεία και τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει το MedINA (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο) για την ολοκληρωμένη διαχείριση του προγράμματος μονοπατιών των Κυθήρων. Την τελευταία μέρα, ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, από την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας, παρουσίασε τα Κύθηρα ως πεζοπορικό προορισμό με αναφορά στην πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, στην εκπληκτική εναλλαγή τοπίου και τα υπόλοιπα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Η εισήγηση του Ρήγα Ζαφειρίου (MedINA/Kythera Hiking) για το πρόγραμμα μονοπατιών των Κυθήρων
Η παρουσίαση του Φοίβου Τσαραβόπουλου (Μονοπάτια της Ελλάδας) για τα Κύθηρα
Η εισήγηση του Ρήγα Ζαφειρίου (MedINA/Kythera Hiking) για το πρόγραμμα μονοπατιών των Κυθήρων

Τα μονοπάτια των Κυθήρων προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον και έγιναν επαφές με παράγοντες και επαγγελματίες του χώρου για τη σύναψη σημαντικών συνεργασιών. Οι άνθρωποι του Kythera Hiking έπαιξαν βασικό ρόλο στο συντονισμό των οργανισμών της Μεσογείου και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Μεσογειακού Κόμβου του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών. Μια από τις πρώτες ιδέες που προτάθηκαν για το Μεσογειακό Κόμβο είναι η προσέλκυση εθελοντών από την Αμερική για εργασίες συντήρησης των μονοπατιών των Κυθήρων, καθώς και η αδελφοποίηση με το Μονοπάτι του Όρους Λιβάνου (Lebanon Mountain Trail).

Ομιλητές από όλο τον κόσμο αναφέρθηκαν στις επιτυχίες και ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αναπτύσσοντας διάφορες θεματικές όπως η σύγχρονη χρήση των μονοπατιών, το μάρκετινγκ, η βιωσιμότητα δικτύων, τα αστικά μονοπάτια, οι προσκυνηματικές διαδρομές κ.ά. Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε η πολυδιάστατη συμβολή των μονοπατιών στον τουρισμό, στις τοπικές οικονομίες, στη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά και στην αναψυχή, στην άσκηση και στην υγεία όλων μας.

Τέλος, εντοπίστηκαν ανάγκες όπως: πιο εστιασμένες επιστημονικές προσεγγίσεις, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αειφόρο κατασκευή μονοπατιών, η δημιουργία εργαλειοθήκης για τη συλλογή δεδομένων και η ενδυνάμωση του ρόλου της κινηματογράφησης για τη διάδοση των αξιών των μονοπατιών. Το μέλλον των μονοπατιών διαγράφεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αφού η πεζοπορία είναι πλέον η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού περιπέτειας, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως.

Η εναρκτήρια ομιλία της Nava Castro Domínguez, διευθύντριας του Τουρισμού της Γαλικίας
Η εισήγηση της ομάδας νέων οραματιστών για την περυσινή αποστολή στην Ιαπωνία
Παραδοσιακοί χοροί της Γαλικίας σε δείπνο με τοπική γαστρονομία που προσέφερε η περιφέρεια της Γαλικίας
Η παρουσίαση του Φοίβου Τσαραβόπουλου (Μονοπάτια της Ελλάδας) για την πιστοποίηση καταλυμάτων Hiker’s Friendly
Η ιδρυτική ομάδα του Μεσογειακού Κόμβου του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών
Η εισήγηση της ομάδας νέων οραματιστών για την περυσινή αποστολή στην Ιαπωνία
Μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών, συντελεστές και συμμετέχοντες του συνεδρίου
Το κλείσιμο του συνεδρίου από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών, Galeo Saintz

Περισσότερες Πληροφορίες:

Kythera Hiking: Είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών και βιώσιμου τουρισμού στα Κύθηρα που υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.), το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο  (MedINA). Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. [Σύνδεσμοι: http://kytherahiking.com/ / https://www.facebook.com/kytherahiking/]

Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών (World Trails Conference): Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών κάθε δύο χρόνια. Φέτος, το συνέδριο, στην 7ηέκδοσή του, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2010 από το Jeju Olle Foundation στο νησί Jeju της Κορέας. Εκεί έγιναν και τα επόμενα τέσσερα συνέδρια. Το 6οσυνέδριο έγινε στο Τοττόρι της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αδελφοποιηθεί με τα Κύθηρα. [Σύνδεσμοι: https://santiagoworldtrails2018.com/ / http://worldtrailsnetwork.org/conference2018/ ]

Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network): Είναι ο παγκόσμιος οργανισμός μονοπατιών που ιδρύθηκε επίσημα το 2012 στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα με έδρα την Ελβετία και δύο Περιφερειακούς Κόμβους: τον Κόμβο της Αμερικής και τον Κόμβο της Ασίας. Το φετινό συνέδριο έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του Κόμβου της Μεσογείου. Η αποστολή του ΠΔΚ είναι η αναβάθμιση των μονοπατιών και η πρόοδος της διεθνούς βιομηχανίας μονοπατιών. [Σύνδεσμοι: https://worldtrailsnetwork.org/]