Το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων ‘Kythera Trails’ απέσπασε την κορυφαία διάκριση platinum στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού ‘Tourism Awards 2022’, σε όλη την ενότητα ‘Sustainability’ (‘Αειφορία’).

Η απονομή των βραβείων έγινε χθες, Δευτέρα 9 Μαΐου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με μια λαμπερή τελετή, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη και του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα. Στην ένατη αυτή διοργάνωση, με περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλη χρονιά, επιβραβεύτηκαν οι πιο πρωτοπόρες και καινοτόμες πρωτοβουλίες του κλάδου.

Η υποψηφιότητα με τίτλο ‘Kythera Trails – καινοτομίες & πράσινες υποδομές για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη’ απέσπασε όχι μόνο το χρυσό βραβείο στην υποκατηγορία ‘Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη’, αλλά και το πλατινένιο όλης της ενότητας Sustainability. Το Kythera Trails είναι πλέον στις 13 κορυφαίες πρωτοβουλίες του ελληνικού τουρισμού οι οποίες κατέκτησαν platinum βραβεία στις κατηγορίες τους για το έτος 2022. Επιπλέον, το πρόγραμμα τιμήθηκε και με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία sports & adventure destination.

Τους φακέλους υποψηφιοτήτων κατέθεσε το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και τα βραβεία αυτά αποτελούν σημαντική διάκριση για όλους τους εταίρους του προγράμματος: το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA). Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω online συστήματος από ομάδα ανεξάρτητων κριτών.

Τα βραβεία παρέλαβαν όλοι οι εταίροι του προγράμματος ως ομάδα στη σκηνή, με ειδική αναφορά στον κάθε οργανισμό. Στους χαιρετισμούς του ο Γιώργος Π. Κασιμάτης, πρόεδρος του ΚΙΠΑ, αναφέρθηκε στην ομαδική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Κύθηρα και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους Κυθήριους. Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, αναφέρθηκε στα Κύθηρα ως σύμβολο και μια ‘πραγματική ουτοπία’, προσκαλώντας όλους τους παρευρισκόμενους στα Κύθηρα. Ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του ΚΙΠΑ, συγκινημένος ανέφερε ότι το όραμά του γίνεται πραγματικότητα προς όφελος της κυθηραϊκής κοινωνίας.

Η πλατινένια υποψηφιότητα βασίστηκε σε όλη τη δουλειά των τελευταίων χρόνων, με ορόσημα την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών, την προσέγγιση INCREAte του MedINA, την πιστοποίηση Green Flag Trails, την επιστημονική καταγραφή και εθνογραφική έρευνα για το θεματική ταυτότητα των διαδρομών αλλά και την ανακατασκευή 26 μικροφραγμάτων στη ρεματιά του Καραβα για την ανάδειξη της παραδοσιακής και αειφόρου διαχείρισης υδατικών πόρων.

Όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, σχετικά με τη διοργάνωση: «Τα Tourism Awards έχουν μοναδική αξία γιατί αποτελούν επιβράβευση των επαγγελματιών του ευρύτερου κλάδου της φιλοξενίας από τους επαγγελματίες του χώρου. Χωρίς ανταγωνιστικά φίλτρα και παρωπίδες αναγνωρίζουμε το έργο, αλλά και τις προσπάθειες των συναδέλφων και τοποθετούμε την οικονομία της φιλοξενίας εκεί που πραγματικά βρίσκεται, στην κορυφή του οικονομικού βίου του τόπου».

 

 


More Info & Links

Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Web / App / Facebook / Instagram / YouTube / Tripadvisor

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).