Οι ιδρυτικοί στόχοι του ΚΙΠΑ είναι:

 • Να προάγει την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων,
 • Να αναδείξει και να διατηρήσει την πολιτιστική (ιστορική και λαϊκή) και φυσική κληρονομιά και παράδοση,
 • Να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της κοινωνίας τους με ταυτόχρονη διασφάλιση και δημιουργία όρων υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος των δύο νησιών, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού τους κάλους,
 • Να ενισχύσει την εκπαίδευση, άθληση και εν γένει παιδεία των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων,
 • Να διοργανώνει, να εκτελεί και να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις, επιστημονικές έρευνες, προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την επίτευξη των παραπάνω σκοπών.

Το ΚΙΠΑ, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει ασχοληθεί συστηματικά με την αποκατάσταση και ανάπτυξη του δικτύου των μονοπατιών, δραστηριότητα που ωφελεί  σημαντικά το νησί. Πιο αναλυτικά:

 • Προβάλλονται τα Κύθηρα, για πρώτη φορά, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού, παγκοσμίως, που είναι ο τουρισμός περιπέτειας. Η πεζοπορία σε μονοπάτια είναι, πλέον, η δημοφιλέστερη δραστηριότητα του κλάδου αυτού.
 • Ενισχύεται η τοπική οικονομία και η βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων κυθηραϊκών επιχειρήσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό των κερδών από τον πεζοπορικό τουρισμό (67%), που μένει στην τοπική κοινωνία, είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον μαζικό τουρισμό (14%). Τα μονοπάτια είναι μια από τις αποδοτικότερες επενδύσεις για τα Κύθηρα. Τα οικονομικά οφέλη είναι πολλαπλάσια της αρχικής επένδυσης και η απόσβεση αυτής γίνεται ταχύτατα.
 • Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος σε Άνοιξη και Φθινόπωρο. Η περιήγηση είναι μια δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται εξ’ορισμού τους μήνες αυτούς, όταν το νησί είναι τουριστικά νεκρό. Διαχέεται ο τουρισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, όχι μόνο στις τουριστικές τοποθεσίες.
 • Αναπτύσσεται ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στην ιδιαιτερότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Κυθήρων.
 • Τα μονοπάτια συνδυάζουν ιδανικά τη φύση με τον πολιτισμό. Αναδεικνύουν την κληρονομιά μας ως βασικό συστατικό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
 • Αξιοποιούνται παράλληλα πολλά αξιοθέατα κατά μήκος των μονοπατιών, που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτα.
 • Με βάση τα μονοπάτια, καταγράφουμε και διασώζουμε την τοπική γνώση για την παράδοση και τον πολιτισμό μας, πριν αυτή χαθεί. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχική προστασία του περιβάλλοντος, της φυσικής, αισθητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Οικονομικά στοιχεία του προγράμματος των μονοπατιών:

Στα 10 αυτά χρόνια έχουν δαπανηθεί περίπου 200.000€ -τα μισά από τα οποία στο πεδίο και τα υπόλοιπα σε σταθερές δαπάνες υποστήριξης και διαχείρισης του έργου. Τα χρήματα προήλθαν από χρηματοδότηση του Δήμου, χορηγίες  οργανισμών, επιχειρήσεων, ιδιωτών και ένα μεγάλο μέρος από δωρεές των απόδημων Κυθηρίων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με  στοιχεία που συλλέξαμε από τους οργανωμένους πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον πεζοπορικό τουρισμό, έχει δημιουργηθεί σημαντικό  οικονομικό όφελος για τους κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού.

Τα στοιχεία αφορούν τα έτη 2016 και 2017 και δίνουν ένα ποσό πάνω από 1.000.000Ευρώ, συνολικό οικονομικό όφελος στην κυθηραϊκή κοινωνία – εστίαση, διαμονή, μετακίνηση και αγορές.

Με την ολοκλήρωση του 1ου μέρους της αποκατάστασης και ανάπτυξης του δικτύου των μονοπατιών (περίπου 100χλμ), το ΚΙΠΑ χαράζει νέους ορίζοντες δράσεων για το έτος 2019. Συγκεκριμένα:

 1. Ανάμεσα στους πρώτους στόχους του ΚΙΠΑ ήταν η αποκατάσταση των Αγγλικών σχολείων “Μηλαπηδέας“ και Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου. Το ΚΙΠΑ εκπόνησε, με δικά του έξοδα, μελέτες τις οποίες υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθούν στην Περιφέρεια για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
 2. Έχουμε δυο πλήρως κοστολογημένες δράσεις που αφορούν την α) διάνοιξη διαδρομών για την ορεινή ποδηλασία και β) αποκατάσταση και επισκεψιμότητα των φαραγγιών. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω προγραμμάτων που αναμένεται να ανοίξουν σύντομα, αλλά και από χορηγίες ιδιωτών.
 3. Πρωταρχική σημασία δίνει το ΚΙΠΑ στην αγροτική ανάπτυξη και προώθηση των κυθηραϊκών προϊόντων. Μαζί με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) μελετάται η καταγραφή προϊόντων/συνταγών/πρώτων υλών/γαστρονομίας  και οι  προοπτικές για τα Κύθηρα.
 4. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Το  ΣΒΑΚ ευνοεί την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των σχετικών μορφών μεταφοράς,  ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές. Αφορά θέματα που άπτονται άμεσα στους στόχους του ιδρύματος όπως δημόσιες μεταφορές, βάδισμα και ποδηλασία, διαλειτουργικότητα και διαχείριση κινητικότητας. Σε συνεργασία με το MedINA , μελετάται η υποβολή προτασης για τα νησιά μας.
 5. Σε συνεργασία με την Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προετοιμάζουμε για τις αρχές του επόμενου χρόνου εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών εβδομάδων για τσιριγωτόπουλα τρίτης γενιάς από την Αυστραλία.
 6. Το ΚΙΠΑ φιλοδοξεί να ενισχύσει και υποστηρίξει δράσεις των τοπικών πολιτιστικών συλλογών. Στα πλαίσια αυτά θα οργανώσει σειρά δρώμενων από τοπικούς συλλόγους.

Το ΚΙΠΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με  το Τριφύλλειο Ίδρυμα, με το οποίο έχει συνδεδεμένο καταστατικό, με τα κυθηραϊκά σωματεία και τους συλλόγους. Μια πρώτη συνάντηση με τους Προέδρους των σωματείων είχε πολύ θετικά αποτελέσματα και δρομολογήθηκαν κοινές δράσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΙΠΑ λειτουργεί χάρη στην ευαισθητοποίηση   μεγάλων ή μικρών  χορηγών, αλλά κυρίως στην αγάπη των Κυθηρίων και των φιλοκυθηρίων. Έχει δημιουργηθεί η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΙΠΑ, στην οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε Κυθήριος και φιλοκυθήριος. Η ετήσια συνδρομή είναι 20 Ευρώ.

Το ΚΙΠΑ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη των Κυθήρων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. Π. Κασιμάτης

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας ΚΙΠΑ:

Κύθηρα Τ.Κ. 80100

Τηλ. 2736037006 και 2103832806

email : kipa.idrima@gmail.com

IBAN (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ):

GR 38 0110 3800 0000 380 960 96032 032