Αγαπητοί φίλες και φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,

Τα Κύθηρα είναι από τα ελάχιστα ελληνικά νησιά, όπου με διαρκή αγώνα των κατοίκων του διατηρείται παρθένο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του, γεγονός που αποτελεί διεθνή πηγή έλξης του ποιοτικού τουρισμού. Η διατήρηση του νησιού μέχρι σήμερα στηρίζεται αφενός σε ένα σύστημα πράξεων δημόσιας θεσμικής προστασίας  και αφετέρου σε ένα σύστημα ισχυρής κοινωνικής προστασίας, αποτελούμενο από πολλά ενεργά κοινωφελή προγράμματα και δράσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας Κυθηρίων.

Το ΚΙΠΑ πρωτοστατεί σε αυτή τη προσπάθεια, με συνεχή και πολυσχιδή πολιτιστική και κοινωνική δράση που  έχει αναπτύξει από την ίδρυσή του και συνεχίζει να αναπτύσσει με ιδιαίτερη ένταση. Στη προσπάθεια αυτή η συμμετοχή και η βοήθεια όλων καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι σημαντική.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν η ετήσια συνδρομή είναι 20 Ευρώ.
Εθνική Τράπεζα ΙΒΑΝ: GR38011038000000 38029603032

Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ
Γιώργος Π. Κασιμάτης


Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα FUTURAL

Το πρόγραμμά  συνεχίζεται  επιτυχώς και ολοκληρώνει το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Δύο σημαντικά έργα είναι προ των πυλών!

Πρώτον, δημιουργούμε μια online πλατφόρμα που θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για μελισσοκομία, βότανα, ελαιοκομία και τη φύση των Κυθήρων με στόχο την ενημέρωση   και  εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας. Φυσικά αυτά θα είναι μια πρώτη βάση για όσους δεν έχουν γνώση στα παραπάνω και θα υποστηρίζονται και φυσικά ενισχύονται από τους ειδικούς του νησιού μας.

Δεύτερον, συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τα μονοπάτια του νησιού. Συζητάμε τη δημιουργία πλατφόρμας για την συμμετοχή στη συντήρηση των 12 μονοπατιών, συλλογή αναφορών τυχόν προβλημάτων που μπορεί να συμβαίνουν κατά καιρούς, παρακολούθηση της τοπικής βιοποικιλότητας και πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την εμπειρία σε αυτά τα μονοπάτια.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο FUTURAL στην ιστοσελίδα μας και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://futural-project.eu.


Δίκτυο ορεινών ποδηλατοδρόμων στα Κύθηρα

 

Ολοκληρώθηκε η Πράξη «Δίκτυο ορεινών ποδηλατοδρόμων στα Κύθηρα» με  την πραγματοποίηση των εργασιών για την Δημιουργία των Ποδηλατικών Διαδρομών και την υλοποίηση δράσεων Ανάδειξης και Προβολής του Δικτύου.

Η Πράξη «Δίκτυο Ορεινών Ποδηλατοδρόμων στα Κύθηρα» χρηματοδοτήθηκε  από το Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.  Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε  ένα  ολοκληρωμένο δίκτυο  μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών διαφόρων επιπέδων σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και ταυτόχρονα συμπληρωματικά των παραδοσιακών μονοπατιών των Κυθήρων αλλά και του canyoning διαφοροποιώντας και εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των Κυθήρων.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσικό-θεατρικό εργαστήρι Σκατζουρώματα

Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) σε συνεργασία με το Child Care Services συνεχίζει, μετά τον επιτυχημένο 1ο κύκλο,  το μουσικό-θεατρικό εργαστήρι Σκατζουρώματα με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ελεύθερη έκφραση μέσω της κίνησης, του αυτοσχεδιασμού, της μουσικής αγωγής και του παιχνιδιού ρόλων. Τα παιδιά  εξερευνούν τα Τσιριγώτικα παραμύθια, τους μύθους και τις παραδόσεις, με στόχο τη μεταφορά τους στο σύγχρονο κόσμο. Μέσα από δημιουργικά εργαλεία έκφρασης δημιουργούν μια παράσταση για να αναδείξουν την προσωπικότητά τους.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα Κοντολιάνικα Κυθήρων.

Εγκαίνια κυθηραϊκού φωτογραφικού αρχείου στο Κάστρο της Χώρας

Σε συνέχεια της τελετής εγκαινίασης της αίθουσας του Φωτογραφικού Αρχείου Κυθήρων στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας Κυθήρων, το Παράρτημα Κυθήρων των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ ) που φιλοξενεί τα ιστορικά Ενετικά έγγραφα του νησιού, φιλοξενεί σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό αρχείο.

Το Φωτογραφικό Αρχείο, που δημιουργήθηκε το 2002, περιλαμβάνει πολύτιμες φωτογραφίες και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας. Το ΚΙΠΑ δώρισε το αρχείο Παναγιώτη Φατσέα στα ΓΑΚ Κυθήρων, με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου Φωτογραφικού Αρχείου. Σχεδιάζουμε την ψηφιοποίηση και διάθεση της συλλογής στο διαδίκτυο μέσω του Ευρωπαϊκού Φωτογραφικού Δικτύου.

Δρομολογούμε,  σε συνεργασία και συνεισφορά του Ιδρύματος Αρώνη,  την αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών στο ΓΑΚ Κυθήρων, με στόχο την προστασία του αρχείου από την υγρασία και τις μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας. Στα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια συμπεριλαμβάνεται επίσης η πλήρης ψηφιοποίηση, η λεπτομερής καταγραφή και εν συνεχεία η ανάρτηση στο διαδίκτυο της συλλογής του Κυθηραϊκού Φωτογραφικού Αρχείου, με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο δια μέσου του Ευρωπαϊκού Φωτογραφικού Δικτύου.

37η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων

Στην ετήσια Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων, το ΚΙΠΑ παρουσίασε τα προγράμματά του, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατικών πρωτοβουλιών με το MedINA.

Προβλήθηκε η πιστοποίηση “Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα,” που προσφέρει αξία στο κυθηραϊκό ελαιόλαδο. Το ΚΙΠΑ προωθεί την πιστοποίηση σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές μέσω του “Terra Graeca: Small Farm to Market” προγράμματος, που υποστηρίζεται  από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Επίσης, προβλήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης το πρόγραμμα FUTURAL, όπως και οι υπόλοιπες δράσεις του Ιδρύματος.

Η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων είναι σημαντική για την κοινότητα των Κυθήρων και το ΚΙΠΑ  ευχαριστεί τους συνεργάτες και τους οργανωτές.

Προβολή ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (14/10), το  Κ.Ι.Π.Α σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Πορτοκαλιά» και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού πραγματοποίησε μία προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ ALL THAT BREATHES, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, με θέμα τη συμβίωση ανθρώπων και ζώων μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον μιας μεγαλούπολης.

Στόχος της προβολής ήταν να  υπενθυμίσει την άρρηκτη σχέση μας με την σπάνια ορνιθοπανίδα γύρω μας και την επιτακτική ανάγκη προστασίας της .

Η πρωτοβουλία αυτή, υποστηριζόμενη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω των ταινιών και η κινητοποίησή τους μέσω διαδικτυακών εκπαιδεύσεων να αναλάβουν δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με το δεδομένο ότι τα Κύθηρα αποτελούν προνομιακό περάσμα αποδημητικών πουλιών, προσφέροντας πλούσια ποικιλία ειδών των νησιών.


Κίνηση πολιτών για τις ανεμογεννήτριες Κυθήρων

Το Κ.Ι.Π.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συνεχίζουν να ενισχύουν οικονομικά την διεξαγωγή των νομικών αγώνων κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών και είναι σε θέση να ενημερώσει μέχρι στιγμής για τα εξής:

1. Ανακλήθηκε η αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην περιοχή ΣΩΠΑΤΑ (κάτω από τον Αϊ Γιώργη στον Αβλέμονα).

2. Ανακλήθηκε η άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  από την εταιρεία ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στο όρος ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ.

3. Ανακλήθηκαν 2 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές ΚΡΟΤΗΡΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (πάνω από την Αγία Πελαγία) και ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (απέναντι από τον Μυλοπόταμο) από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

4. Ανακλήθηκε και η δεύτερη άδεια του ομίλου ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στην περιοχή ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ.

Για το νησί των Κυθήρων λοιπόν, εκκρεμεί μόνο η υπόθεση των αιολικών σταθμών συμφερόντων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε στο ΒΔ τμήμα του νησιού. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ήταν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2023, αλλά έχει πάρει αναβολή.

Για όσους επιθυμούν να συνδράμουν, ο αριθμός λογαριασμός του Κ.Ι.Π.Α παραμένει ενεργός και είναι:

Εθνική Τράπεζα: 380/002419-84

ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984

BIC: ETHNGRAA

Αιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕ


Υποστηρίξτε τις δράσεις του Κ.Ι.Π.Α.

Το ΚΙΠΑ λειτουργεί χάρη και στην ευαισθητοποίηση των Κυθηρίων και των φιλοκυθηρίων.

Έχει δημιουργηθεί η “Ένωση Φίλων του ΚΙΠΑ“, στην οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε Κυθήριος και φιλοκυθήριος με ετήσια συνδρομή 20 Ευρώ.

Οι συνεισφορές, όσο μικρές και αν είναι, αποτελούν σημαντική βοήθεια στο Ίδρυμά μας για την εκπλήρωση των σκοπών του και, ταυτόχρονα, συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.