Το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.), στην προσπάθειά του για τη διατήρηση των παραδοσιακών ειδών στις καλλιέργειες και τη διάσωση ειδών που κινδυνεύουν, επιθυμεί να γνωστοποιήσει ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση του Ελίχρυσου, δηλαδή της γνωστής μας Σεμπερβίβας (Semperviva), φυτό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού μας και κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως έχει επισημανθεί εδώ και λίγα χρόνια από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και από σχετικές ανακοινώσεις σε συνέδρια.
Ο κίνδυνος για το φυτό αυτό, δεν είναι μόνο σχετικός με την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των βροχοπτώσεων και της ξηρασίας, που μαστίζουν τους βραχώδεις βιότοπους όπου φύεται η Σεμπερβίβα. Τελευταία έχει παρατηρηθεί υπερβολική συλλογή σε γνωστούς τόπους στους οποίους φύεται. Επιπλέον, φέτος, η Επιτροπή Εγχώριου Περιουσίας προχώρησε σε σύσταση για να μην γίνεται συλλογή του είδους στη Χύτρα, προκειμένου να ανακάμψει το είδος φυσικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος αστυνόμευσης και έχει παρατηρηθεί, επανειλημμένως, εκτεταμένη εκρίζωση φυτών και όχι συλλογή ανθέων, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος οριστικής εξαφάνισης.
Το Κ.Ι.Π.Α. ανέλαβε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό « ΔΗΜΗΤΡΑ», εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν στα Κύθηρα αυτές τις μέρες, και με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, ώστε να αναλάβουν ειδικοί του Οργανισμού τη μελέτη του είδους και το ενδεχόμενο διάσωσής του μέσω της παραγωγής σπορόφυτων, από είδος με το ίδιο γονιδίωμα με αυτό της Χύτρας. Το έργο είναι δύσκολο, αλλά θα γίνει σαφώς ευκολότερο, αν συνειδητοποιήσουν οι συλλέκτες και ειδικά όσοι κατευθύνουν αυτές τις πρακτικές καταστροφής, ότι κάτι τέτοιο θα είναι κακό και για τους ίδιους μακροπρόθεσμα και ότι δεν θα πρέπει στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους να οδηγούν είδη της τοπικής χλωρίδας σε εξαφάνιση.
Σχετικά με τις ενέργειές μας θα κρατήσουμε τον κόσμο ενήμερο και απευθύνουμε, παράλληλα, έκκληση να πρυτανεύσει η λογική για το καλό του τόπου, αλλά και των επαγγελματιών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙΠΑ