Φαράγγια Κυθήρων

Το ΚΙΠΑ επιδιώκει μια ποιοτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στα Κύθηρα, πέρα από τα στενά όρια του Ιουλίου και του Αυγούστου, που να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα του νησιού. Εκτός από την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυθήρων αλλά και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους στο νησί.

Το 2019, το ίδρυμα ξεκίνησε τις πρώτες δράσεις του νέου προγράμματος “Φαράγγια Κυθήρων”, αξιοποιώντας το φυσικό δυναμικό του νησιού και αγκαλιάζοντας προσπάθειες ανθρώπων με κοινό όραμα.

Ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών Via Ferrata

Το ίδρυμα συνεργάστηκε με την τοπική εταιρία τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων «Outdoor Activities Greece», αναπτύσσοντας ένα διαχειριστικό σχέδιο και χρηματοδοτώντας την οικονομοτεχνική μελέτη των πρώτων τριών διαδρομών Via Ferrata.

Το πρώτο «σιδερόστρωτο μονοπάτι» ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2020 στην Κακιά Λαγκάδα, από την Παλιόχωρα μέχρι την παραλία Λίμνη. Έτσι, τα Κύθηρα έγιναν το πρώτο μικρό νησί της Ελλάδας που διαθέτουν τέτοιου τύπου ορειβατικό μονοπάτι. Η Via Ferrata της Κακιάς Λαγκάδας είναι ενσωματωμένη αρμονικά στο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails, αφού συνδέει την κυκλική διαδρομή Μ31 (Ποταμός – Παλιόχωρα – Ποταμός) με την διαδρομή Μ36 (Διακόφτι – Αγία Πελαγία που είναι υπό κατασκευή).

Η Via Ferrata είναι η ιδανική μίξη πεζοπορίας, διάσχισης φαραγγιών και αναρρίχησης. Με την κατάλληλη υποδομή, και σε ασφαλές περιβάλλον, κάνει προσβάσιμα σε ένα μεγάλο εύρος κόσμου, εκπληκτικά τοπία σε φαράγγια και ορθοπλαγιές. Δεν χρειάζεται τεχνικές γνώσεις, αρκεί μέτρια φυσική κατάσταση, απλός αλλά ειδικός εξοπλισμός (μόνο κράνος και ζώνη με ιμάντα εκτόνωσης), και σίγουρα πολύς ενθουσιασμός για δράση στη φύση.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεμονωμένων, συνδετικών και κυκλικών διαδρομών Via Ferrata, διαφόρων επιπέδων, σε όλο το εύρος του νησιού. Οι διαδρομές αυτές θα λειτουργούν αυτόνομα και ταυτόχρονα συμπληρωματικά του δικτύου μονοπατιών Kythera Trails.

Έκδοση για canyoning στα Φαράγγια Κυθήρων

Το ΚΙΠΑ υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου του εκπαιδευτή κατάβασης φαραγγιών Γιάννη Μπρομοιράκη με τίτλο «Canyoning στα φαράγγια των Κυθήρων». Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν Τεχνικό Οδηγό κατάβασης φαραγγιών για τα Κύθηρα με περιγραφές, τεχνικά στοιχεία και εκπληκτικές φωτογραφίες για 7 διαδρομές: Μυλοπόταμος Ι, Μυλοπόταμος ΙΙ, Κάκκαβος, Περιστεριώνας, Κακιά Λαγκάδα, Ρόζωνες και Βαθύ Λαγκάδι.

Για το συγγραφέα «τα Κύθηρα είναι ένας τόπος μαγικός» και οι 7 καταβάσεις φαραγγιών που περιέχει το βιβλίο είναι «μικρά διαμαντάκια» που θα εντάξουν τα Κύθηρα στο κοινό της διάσχισης φαραγγιών. Τα Κύθηρα, αν και μικρό νησί, μπορεί να γίνει προορισμός canyoning, και για τους tour operators που προσφέρουν τέτοια ταξίδια ή ομάδες που ασχολούνται με αυτήν την υπαίθρια δραστηριότητα, το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία των Κυθήρων.

Το ΚΙΠΑ προσδοκεί την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στα φαράγγια των Κυθήρων. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση & τον Άνθρωπο (MedINA), τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, και σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μονοπατιών, το ίδρυμα αναδεικνύει το νησί ως έναν προορισμό βιωματικού τουρισμού περιπέτειας.