Μονοπάτια Κυθήρων – Kythera Trails

Αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυθήρων και Αντικυθήρων

Το ΚΙΠΑ υλοποιεί ένα πρότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με βάση την αποκατάσταση παλιών κυθηραϊκών μονοπατιών, όπου μπορεί κανείς να “συναντηθεί” με τη φύση και τον πολιτισμό των νησιών μας. Tο επίσημο δίκτυο μονοπατιών, ‘Kythera Trails’ έχει φτάσει πλέον τις 11 θεματικές διαδρομές, συνολικού μήκος 100 χιλιομέτρων.

Η στρατηγική συνεργασία του ΚΙΠΑ με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), έχει διευρύνει και εμβαθύνει τους στόχους του προγράμματος.

Τα μονοπάτια συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία, την κοινωνία αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Κατά μήκος των πεζοπορικών διαδρομών, αξιοποιούνται με βέλτιστο τρόπο αξιοθέατα και παραδοσιακά τοπία, ενισχύοντας την ταυτότητα των νησιών μας. Το τουριστικό προϊόν των Κυθήρων διαφοροποιείται, συμπληρώνεται και αναβαθμίζεται, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Έτσι, τα Κύθηρα προβάλλονται δυναμικά σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού, που είναι ο τουρισμός περιπέτειας. Αυτό το είδος τουρισμού είναι αποδοτικότερο, αφού ο πεζοπόρος-επισκέπτης ξοδεύει περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν σε σχέση με το μέσο τουρίστα και μένει περισσότερες μέρες στον προορισμό. Επίσης, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών (67%) μένει στην τοπική οικονομία, εν αντιθέσει με τον μαζικό τουρισμό (14%). Αυτοί οι επισκέπτες επιλέγουν αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, ενδιαφέρονται για παρθένα μέρη, εκτιμούν τα πολιτιστικά και φυσικά τοπία και προτιμούν τοπικά αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα. Με λίγα λόγια, ταιριάζουν στην ταυτότητα των Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε Άνοιξη και Φθινόπωρο, όπως και η διάχυση του τουρισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Εξίσου σημαντικό όμως, για όλους εμάς που ζούμε στα Κύθηρα, είναι ότι με τα μονοπάτια, όχι μόνο γνωρίζουμε τον τόπο μας καλύτερα, αλλά προάγουμε και τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Γι αυτό το σκοπό, συνεργαζόμαστε με την τοπική εταιρεία Pyrgos House για τη διοργάνωση των κυριακάτικων εκδομών «Winter Sunday Walks».

Τα Mονοπάτια Κυθήρων, έχουν να επιδείξουν μια σειρά από καινοτομίες, όπως την αναβαθμισμένη κυκλική σχεδίαση και το πρωτοπόρο σύστημα σηματοδότησης, αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας με την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας – Paths of Greece. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία του MedINA, αναπτύσσεται μια γνωσιακή βάση, βάσει επιστημονικών καταγραφών και εθνογραφικής έρευνας, που αφορά τα μονοπάτια και τα σημεία ενδιαφέροντος (POIs) φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος των διαδρομών, που θα αποτελέσει μια κιβωτός τοπικής γνώσης για τις επόμενες γενιές.

Τα δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα με εξειδικευμένο brand, ιστοσελίδα και χρήση QR codes. Οι καινοτομίες συνεχίζονται αφού πρόσφατα δύο διαδρομές έγιναν οι πρώτες στην Ευρώπη πιστοποιημένες με το σήμα Green Flag Trails, και ενσωματώθηκε στο δίκτυο το πρώτο αναρριχητικό μονοπάτι τύπου Via Ferrata. Το Kythera Trails, με τη προώθηση της πιστοποίησης καταλυμάτων με το σήμα Hikers Friendly Hotels αλλά και με τα σεμινάρια κατάρτισης ξεναγών Interpret Europe επιδιώκει να χτίσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό οικοσύστημα, στηρίζοντας την τοπική δράση και οικονομία.

Τα Μονοπάτια Κυθήρων έχουν δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών. Εκτός από ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύο Μονοπατιών (World Trails Network), και ιδρυτικό μέλος του Μεσογειακού Κόμβου, έχουν αδελφοποιηθεί με το San’in Kaigan Geopark Trail της Ιαπωνίας και το Bruce Trail Conservancy του Καναδά και συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλα τα Παγκόσμια Συνέδρια Μονοπατιών. Η συμμετοχή σε διαθνείς εκθέσεις, όπως τη Destinations Nature στο Παρίσι, είναι μία από τις συντονισμένες δράσεις μάρκετινγκ, που περιλαμβάνουν την ιστοσελίδα, έντυπο υλικό, social media, άρθρα σε περιοδικά αλλά και επιτυχίες όπως η συμμετοχή στην εκπομπή «Des Racines Et Des Ailes» της γαλλικής τηλεόρασης France 3.

Επισκεφτείτε το δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails: Web / Facebook / Instagram

Παρουσίαση Kythera Trails
Παρουσίαση Kythera Trails
Καινοτομίες Kythera Trails
Καινοτομίες Kythera Trails
Ορόσημα Kythera Trails
Ορόσημα Kythera Trails