Το ΚΙΠΑ ανέλαβε ήδη από πέρυσι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των «ξεχασμένων» μονοπατιών» με στόχο να συμβάλλει στην ποιοτική ανάπτυξη του Νησιού μας. Ειδικότερα το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί να εντοπίσει, να χαρτογραφήσει, να καταγράψει τη μορφολογία του εδάφους και οπωσδήποτε να αναδείξει και να ξαναζωντανέψει το μοναδικό δίκτυο μονοπατιών και να καλέσει τους πεζοπόρους, τους περιπατητές από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν και να απολαύσουν την παράδοση, την ιστορία, τη φύση, τους ανθρώπους, τα τοπικά προϊόντα και πολλά άλλα. Προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού που μάλιστα θα επιμηκύνει την περίοδο πέρα από τον Ιούλιο – Αύγουστο. Κυρίως, όμως, με το πρόγραμμα αυτό θέλομε να κάνομε την τοπική κοινωνία συμμέτοχο σ’ αυτή την προσπάθεια, να αισθάνονται δηλαδή οι Κυθήριοι ότι αυτό τους ανήκει.

Το πρόγραμμα αυτό έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Πάντειου Πανεπιστημίου, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και σημαντικούς χορηγούς όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Αρώνη, την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας, καθώς και τη συνεργασία τοπικών φορέων όπως η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, ο Δήμος Κυθήρων και πολλοί εθελοντές.

Κυρίως, όμως, με το πρόγραμμα αυτό θέλομε να κάνομε την τοπική κοινωνία συμμέτοχο σ΄ αυτή την προσπάθεια, να αισθάνονται δηλαδή οι Κυθήριοι την άμεση σύνδεσή τους με τη φύση.

 

Δράσεις για τα μονοπάτια

Για το χρονικό διάστημα ενός έτους (Οκτώβριος 2010-2011) έχουν πραγματοποιηθεί τα ακόλουθα:

Νοέμβριος 2011

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (www.eepf.gr) για επιστημονική υποστήριξη του έργου σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης ως προς θέματα πανίδας και χλωρίδας.

Ιανουάριος Μάρτιος 2011

Καθαρισμός και επιδιορθώσεις διαδρομών (γέφυρες, κουπαστές, σκαλοπάτια) σε 35 χιλ. διαδρομών.

Μάρτιος 2011

Καθώς ούτε το ΚΙΠΑ ούτε ο Δήμος Κυθήρων έχουν διαχειριστική επάρκεια για Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, πραγματοποιήσαμε διερευνητική επαφή με την Περιφέρεια Αττικής – Αντιπεριφέρεια Νήσων (www.patt.gov.gr/main) με σκοπό την αίτηση για Εθνική ή Κοινοτική χρηματοδότηση.

Απρίλιος 2011

Πρώτη παρουσίαση στην τοπική κοινωνία των δραστηριοτήτων και βιωματικών προγραμμάτων από μέλη της ΣΠΕΙΡΑΣ (www.thespiral.gr), μιας ΜΚΟ με ειδίκευση στην ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής συμμετοχής, μέσα από την αξιοποίηση της τέχνης με βιωματικό τρόπο. Τα μονοπάτια του δικτύου θα αποτελέσουν το κύριο πεδίο εφαρμογής.

Πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης τοπικών χορηγιών.

Μάιος 2011

Έχει ήδη δρομολογηθεί η επιστημονική καταγραφή 3 πρώτων διαδρομών (Καψάλι – Κάλαμος – Λιβάδι, Νερόμυλοι Μυλοποτάμου, Ποταμός-Τριφυλλιάνικα-Παλαιόχωρα), με σκοπό την σηματοδότηση τους το καλοκαίρι του 2011.

Ιούλιος 2011

Πρώτο βιωματικό εργαστήριο με πολυεπίπεδες δραστηριότητες και με τη συμμετοχή κατοίκων των Κυθήρων αλλά και επισκεπτών, όλων των ηλικιών από την ΣΠΕΙΡΑ.

Σηματοδότηση των 3 πρώτων διαδρομών. Οι πινακίδες είναι α) πινακίδες κατεύθυνσης και β) πινακίδες πληροφοριών (με κείμενα και εικόνες σχετικά με την ιστορία, τη φύση και τη γεωλογία της κάθε διαδρομής).

 

Αφήστε μια απάντηση