Το πρόγραμμα αυτό του ΚΙΠΑ που ξεκίνησε το 2010 στοχεύει να εντοπίσει, να χαρτογραφήσει και να καταγράψει τη μορφολογία του εδάφους, ώστε να αναδείξει το μοναδικό δίκτυο μονοπατιών και να το παραδώσει στους πεζοπόρους και τους περιπατητές από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν και να απολαύσουν την παράδοση, την ιστορία, τη φύση, τους ανθρώπους, τα τοπικά προιόντα, δηλαδή να κατανοήσουν καλύτερα τα Κύθηρα.

Το πρόγραμμα συνδράμουν με πολλούς τρόπους το Ευρωπαικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και χορηγοί, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ίδρυμα Αρώνη, η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας και τοπικοί φορείς, όπως η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, ο Δήμος Κυθήρων και ιδιώτες.

Δράσεις για τα μονοπάτια

Για το 2012 έγιναν οι ακόλουθες δράσεις:

α) Σηματοδοτήθηκαν 6 διαδρομές, οι ακόλουθες: Χώρα – Καψάλι, Καψάλι-Λειβάδι, Λουραντιάνικα-Καψάλι, Αβλέμονας-Αϊ Γιώργης, Ποταμός-Παλιόχωρα και Νερόμυλοι Μυλοποτάμου.

β) Επισκέφθηκαν και περπάτησαν τα μονοπάτια σε οργανωμένα γκρουπ 300 περίπου άτομα, ικανοποιητικός αριθμός για τους λίγους μήνες ύπαρξης διαδικτύου.

γ) Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα των μονοπατιών και ξεναγήσαμε τους “Allcomers Music” μια ομάδα μουσικών οι οποίοι κάθε χρόνο οργανώνουν στα Κύθηρα μαθήματα κλασσικής μουσικής για μαθητές που έρχονται από όλο τον κόσμο.

δ) Τον Οκτώβριο του 2012 καταγράψαμε τα μονοπάτια των Αντικυθήρων με στόχο την οργάνωση δικτύου μονοπατιών. Τα πρώτα μονοπάτια προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2013.

ε) Κυκλοφορήσαμε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έναν πολύπτυχο οδηγό (Kythera Hiking) με χάρτη των Κυθήρων και Αντικυθήρων και τον εντοπισμό μονοπατιών που έχουν ήδη ανοιχθεί και άλλων που θα αναπτυχθούν στο μέλλον. Χορηγός της έκδοσης ήταν το drakakis tours και ο σχεδιασμός του χάρτη έγινε από το visitKythera.

Μελλοντικές δράσεις

Μέχρι την άνοιξη του 2013 προγραμματίζουμε τη σηματοδότηση 4 επιπλέον διαδρομών στα Κύθηρα και 3 στα Αντικύθηρα. Έτσι, το δίκτυο θα έχει συνολικά 10 διαδρομές στα Κύθηρα και με το άνοιγμα των 3 μονοπατιών στα Αντικύθηρα θα παρέχεται η δυνατότητα εκδρομής τα Σαββατοκύριακα για περπάτημα.

Στα Κύθηρα έχουμε ήδη καθαρίσει το μονοπάτι από το μνημείο του Κολοκοτρώνη στο Διακόφτι (με τη βοήθεια του τοπικού συλλόγου Διακοφτίου) και άρχισε ο καθαρισμός του μονοπατιού που θα ενώνει τις πηγές του Καραβά με το φάρο στο Μουδάρι και την Πλατειά Άμμο (με τη βοήθεια του τοπικού συλλόγου Καραβά). Τα άλλα δύο μονοπάτια που θα αναδειχθούν προσεχώς είναι από τα Καστρισιάνικα στην Παλιόχωρα, καθώς και στο Ακρωτήριο Τράχηλας. Στο πρόγραμμα μας είναι η εγκατάσταση της πρώτης ποδηλατικής διαδρομής από τα Μητάτα στην Παλιόπολη.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Φοίβος Τσαραβόπουλος και συνδράμει εποπτεύοντας ο κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης.

Το πρόγραμμα των μονοπατιών ενίσχυσαν οικονομικά οι κ.κ. Σπύρος Λαζαράτος και Νίκη Σερακιώτου, ο Γεώργιος Χάρος μέσω της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας, το ίδρυμα Αρώνη (Αυστραλία) και ο Γεώργιος Παν. Κασιμάτης. Το ΚΙΠΑ εκφράζει προς όλους τις ευχαριστίες του.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της δράσης Kythera Hiking