Το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κυθήρων, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MEDINA) υπέγραψαν σε μια πανηγυρική τελετή στα Φριλιγκιάνικα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη συνολική ανάδειξη των μονοπατιών και των πεζοπορικών διαδρομών στο νησί.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ Καθηγητής κ. Κασιμάτης, ο Διευθυντής του Medina κ. Θύμιος Παπαγιάννης, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης που ανέφερε τις απόψεις του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας τόσο για τον τουρισμό και την ανάπτυξη στο νησί, όσο και – ειδικότερα – για τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, προβλέπεται χρηματοδότηση της ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών στα Κύθηρα μέσω του MEDINA και του Ιδρύματος MAVA με έδρα την Ελβετία. Παράλληλα τονίζεται ιδιαίτερα ο ρόλος της Εγχωρίου Περιουσίας ως αποκλειστικού διαχειριστή των μονοπατιών τα οποία ανήκουν στη δημοτική περιουσία.

Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης στην ομίλια του τόνισε ότι: «Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η επένδυση στην ποιότητα και η σταθερή διεύρυνση της σεζόν με βάση τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών του νησιού, τις οποίες ο Δήμος διαρκώς βελτιώνει και αναπτύσσει έχοντας επιτύχει τη χρηματοδότηση έργων πολλών εκατομμυρίων στο νησί (αφαλατώσεις, δίκτυα ύδρευσης, οδοποιίας, διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις κ.λπ.)». Επίσης, δήλωσε ότι: «φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε άλλους προορισμούς με τις υποδομές να μην μπορούν να αντέξουν το βάρος της επισκεψιμότητας (νερά, αποχετεύσεις, δρόμοι κ.λπ.) δεν πρέπει να σημειωθούν στα Κύθηρα, καθώς το νησί έχει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές που πρέπει να γίνουν με σίγουρα και σταθερά βήματα». Ο Καθηγητής κ. Κασιμάτης προέτρεψε να μην είναι το άμεσο κέρδος ο οδηγός της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά να γίνει αντιληπτό ότι μέσα από διαδικασίες όπως η ανάδειξη των μονοπατιών, το συνολικό κέρδος θα είναι μακροπρόθεσμα μεγαλύτερο τόσο για τους κατοίκους και επαγγελματίες όσο και για τον τόπο συνολικά.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των μονοπατιών όχι μονοδιάστατα, αλλά με τρόπο ολιστικό, δηλαδή με τη σύνδεσή τους με την τοπική ιστορία, τους θρύλους, το δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία της φύσης, τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού, τις διαδρομές των νερών κ.λπ.

Είναι πλέον σαφές ότι το νησί μας μπαίνει δυναμικά και στο χάρτη του φυσιολατρικού τουρισμού. Ο Δήμος μας συμμετείχε πρόσφατα στην ειδική έκθεση TOUR NATUR στη Γερμανία και ετοιμάζεται και για τη μεγαλύτερη έκθεση ειδικών μορφών τουρισμού που θα γίνει στο Παρίσι σε λίγους μήνες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν από το ΚΙΠΑ ο κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης, ο κ. Αλέκος Καστρίσιος και ο κ. Frank van Weerde για την προσφορά τους στην ανάδειξη των μονοπατιών στο νησί.